Til hovedinnhold

Dette hellikopteret kan lande hvor som helst

DARPA utstyrte det med robotbein.

Montasje: DARPA/Teknofil.no

Helikoptre er svært fleksible farkoster, og trenger ikke mye plass for å lande. Men de er avhengige av et flatt område, og det er ikke alltid tilgjengelig.

Nå jobber den militære, amerikanske forskningsorganisasjonen DARPA med en potensiell løsning på problemet. De har nemlig utstyrt et fjernstyrt helikopter med fire smarte robotbein.

Trenger ikke flatt underlag

Beina har innebygde sensorer, og samarbeider om å holde helikopteret stabilt selv om underlaget ikke er flatt. De kan til og med brukes om underlaget beveger seg – som på et skip eller en lekter i kraftige bølger.

Slik fungerer det:

– Dette utstyret, montert på et ellers umodifisert fjernstyrt helikopter, demonstrerer muligheten til å lande og ta av fra terreng hvor det ville vært umulig å lande et tradisjonelt helikopter, sier Ashish Bagai fra DARPA.

Det er ikke bare på ujevnt terreng at robotbeina fungerer bedre enn tradisjonelt understell. De reduserer også risikoen for skade etter en hard landing opptil fem ganger, sier DARPA.

Den eneste ulempen er at systemet veier mer enn tradisjonelt understell, men DARPA beskriver vektøkningen som beskjeden.

DARPAs fjernstyrte helikopter er ganske kult
Men her fjernstyrer de et 5,2 tonns Blackhawk-helikopter »

(Kilde: DARPA via Engadget)

annonse