Tek.no

Nyhet

Drapsrobot skal patruljere korallrev

Det er heldigvis ikke mennesker den skal ta knekken på.

Queensland University of Technology
9 Sept 2015 11:01

The Great Barrier Reef er et av naturens store underverker, men det er truet av en liten rakker som kalles tornekrone-sjøstjerne (Acanthaster planci). Den spiser rett og slett opp korallene.

Nam, nam, korallrev! Foto: Queensland University of Technology

Normalt er ikke dette et problem, ettersom dyret vanligvis spiser den typen korall som vokser raskest. Men bestanden har stadig oftere eksplodert – kanskje på grunn næringsrike avfalsstoffer fra land – og resultatet har vært svært alvorlig.

Nå forventer man nok en eksplosjon i bestanden, og hvis det skjer anslår man at The Great Barrier Reef totalt vil komme til å ha krympet med omtrent 50 prosent i løpet av de siste 30 årene.

Inn med robotene

COTSBot. Foto: Queensland University of Technology

Derfor har man bestemt seg for å bruke tungt skyts i kampen mot sjøstjernene. Drapsroboter, faktisk.

COTSBot er en søt liten robot med en veldig farlig last. I alle fall for sjøstjernene. Den bærer nemlig på en gift som gir sjøstjernene så store sår at de indre organene siver ut av kroppen, og innen 24 timer er de døde. Den 100 prosent dødelige giften kan også smitte fra sjøstjerne til sjøstjerne.

Roboten kan holde jakten sin gående i opp til åtte timer, og vil patruljere cirka én meter over revet. Når den identifiserer en sjøstjerne kan den holde seg stille over den, og bruke en lang arm på undersiden til å injisere giften med.

Kan drepe 200 sjøstjerner per tur

COTSBot bærer på nok gift til å drepe 200 sjøstjerner. Den kan i 99 prosent av tilfellene identifisere ofrene sine selv, men i tvilstilfeller må den ha hjelp av en menneskelig kontrollør for å sikre at den ikke tar feil.

Slik ser det ut fra robotens synsvinkel.

– Vi ser COTSbot som en første del av utryddelsesprogrammer. De settes ut for å eliminere flesteparten av sjøstjernene i et område, og så vil dykkere komme inn et par dager senere for å ta resten, forklarer Matthew Dunbabin fra Queensland University of Technology.

Testingen har allerede startet, og roboten skal etter planen begynne å patruljere på egenhånd i desember.

– COTSBot kan virkelig øke effektiviteten vår, og jo flere vi har, jo bedre vil det fungere. Tenk hvor stort område vi kunne dekke med en flåte med mellom 10 og 100 COTSBoter, som kan jobbe dag og natt og i alle typer vær, konkluderer Dunbabin.

For øyeblikket går heldigvis robotene kun etter sjøstjerner
Men i fremtiden kan de drepe oss alle, mener Stephen Hawking »

(Kilder: Queensland University og Technology og CNet)

annonse

Les også