Til hovedinnhold

Denne eldgamle Amigaen styrer temperaturen på 19 skoler

Nå vil skolemyndighetene i gjerne bytte ut systemet fra 80-tallet.

WoodTV

På åttitallet var det ikke en selvfølge at PC-en skulle bli den dominerende datamaskinplattformen. En av de største konkurrentene var Amiga, som ble tatt i bruk av både private og offentlige institusjoner.

Styrer temperaturen på skolene

Det hører til sjeldenhetene at Amiga-datamaskiner brukes i dag, men i Grand Rapids i Michigan står en gammel Amiga for varme og luftkondisjonering i 19 offentlige skoler.

Den ble kjøpt etter at skolene fikk en budsjett-pakke på åttitallet, og erstattet den tidligere maskinen, som var på størrelse med et kjøleskap. Dette forteller WoodTV.

En student ved en lokal videregående skole laget programmet som kjører på maskinen, og hver gang noe er galt må han tilkalles igjen. Heldigvis bor han fortsatt i området.

– Det er et veldig unikt produkt. Den bruker et 1200-bit modem. Hvordan den kjører, operativsystemet den bruker, og så videre, er alt unikt for [Amiga-produsenten] Commodore, sier inspektør Tim Hopkins.

Finner reservedeler på eBay

Den har i alle fall et fint grensesnitt, i motsetning til datidens PC-er. Foto: WoodTV

Når noe går i stykker må skoleverket til eBay for å finne reservedeler. For øyeblikket er de på sin tredje Amiga, og den nåværende modellen er en Amiga 2000. Den ble introdusert på markedet i 1987.

Det største problemet er ikke datamaskinen selv, men det faktum at systemet snakker med skolebygningene på samme radiofrekvens som vaktmesternes walkie talkier bruker, så hver gang den sender ut en oppdatering for å endre temperaturen må de slutte å snakke med hverandre i opp til 15 minutter.

Nå håper skolene å få en ny budsjettpakke i november, og vil gjerne bruke pengene til å erstatte sin aldrende Amiga.

Kjenner du til noen institusjoner som fortsatt bruker Amiga eller andre åttitallsplattformer?

Amiga var en svært fremtidsrettet plattform da den kom
Her kan du lese mer om ti plattformer som revolusjonerte verden »

(Kilde: WoodTV)

annonse