Tek.no

Nyhet

Dette er et historisk nærbilde av Pluto

NASAs romsonde er fremme ved dvergplaneten etter ti års ferd.

NASA
14 Juli 2015 22:13

I 2006 sendte NASA romsonden «New Horizon» ut på en svært lang reise til solsystemets yttergrense for å studere den fjerne dvergplaneten Pluto. Forrige måned meldte vi at sonden var i ferd med å nærme seg planeten, noe byrået markerte ved å lage en lavoppløst fargefilm, men nå kan NASA levere langt bedre varer.

Byrået melder nemlig nå at New Horizon omsider har nådd den lille planeten etter en meget lang ferd, og som et resultat har NASA publisert et historisk nærbilde av det fjerne himmellegemet.

Tatt fra 766 000 kilometers avstand

Bildet ble lastet opp på bildedelingsnettstedet Instagram, i tillegg til på NASAs egne nettsider, og er tatt fra en avstand på 766 000 kilometer. Det ble tatt 16 timer før sonden nådde den nærmeste avstanden til planeten på bare 12 400 kilometer.

Denne avstanden tilsvarer ifølge NASA distansen mellom New York City og byen Mumbai i India, som i astronomisk sammenheng altså er svært nær. Den korte avstanden er særlig imponerende med tanke på hvor langt unna Pluto befinner seg. New Horizon har tilbakelagt intet mindre enn rundt 5 milliarder kilometer i løpet av ferden, som altså har tatt rundt 10 år.

Dette er første gangen menneskeheten har utforsket Pluto og månene på nært hold, noe som gjør begivenheten historisk. Sonden er nå i ferd med å hente inn informasjon både om planetene og ikke minst det omkringliggende Kuiperbeltet.

Fortsetter ferden

Kuiperbeltet er en region av solsystemet som ligger utenfor planetene og som består av smålegemer og rester fra solsystemets dannelse. New Horizon vil fortsette utover i dette beltet etter at den har passert Pluto, med en fart på rundt 50 000 kilometer i timen.

Sonden er nå i ferd med innhente data. Den kommuniserer for øyeblikket ikke med bakkemannskapet, men skal begynne å sende statusoppdateringer til Jorden for å forsikre bakkemannskapet om at sonden er like hel.

Deretter skal sonden sende tilbake alle dataene som den har samlet inn i løpet av sin 10 år lange ferd, noe som ifølge NASA vil ta rundt 16 måneder. Sendingen av informasjonen vil starte når kommunikasjonen med sonden gjenopptas tirsdag neste uke.

Pluto består primært av bergarter og is, og er relativ liten – omtrent en sjettedel av massen til månen og en tredjedel av volumet. På overflaten er det meget kaldt, rundt -230 grader celcius.

Mer informasjon om New Horizon finner du på oppdragets hjemmeside.

Det er ikke bare romsonder som kan brukes til utforskning av rommet: Nå jobber NASA med en ubåt »

Les også
Denne tjenesten lar deg studere Mars i stor detalj
Les også
Ny video lar deg «fly» over Plutos overflate
Les også
NASA har laget «fargefilm» fra solsystemets yttergrense
Les også
Se de ferske nærbildene av en komet
Les også
For første gang går et romfartøy i bane rundt en komet
annonse