Tek.no

Nyhet

Denne vesle dingsen lover anonymitet på Internett

Nytt Kickstarter-prosjekt tar helt av, men holder det vann?

Anonabox
16 Okt 2014 05:30

Oppdatert etter nye opplysninger:

Gjengen bak Anonabox ba om 7500 amerikanske dollar på folkefinansieringsnettstedet Kickstarter, og i skrivende stund har de fått inn 476 574 dollar. Det Anonabox har å by på er en ørliten boks som skal gjøre all nettbruken din anonym, og det er det tydeligvis mange som drømmer om.

Nå har midlertidig ivrige nettbrukere mer eller mindre avslørt hele prosjektet som relativt tvilsomt. Blant annet hevdet utviklerne av boksen at den baserte seg på egenutviklet maskinvare, og at de hadde vært gjennom flere prototyper.

Realiteten er at de har basert seg på en eksisterende design fra et kinesisk selskap, og fått gjort en mindre endring på denne i form av mer minne. Hele produktet minner i seg selv mistenkelig på en ruter du kan få fra AliExpress til snaue 20 amerikanske dollar, og det med gratis frakt.

Boksen fungerer ifølge utviklerne som en trådløs ruter, og du kan koble deg inn på boksen via vanlig kabel eller trådløst. Nå har målet hele tiden vært å få boksen så liten og anonym som mulig, så det er bare plass til én kablet forbindelse. Har du flere må du sette opp en egen nettverksswitch eller tilsvarende.

Fordelen med at den er liten er at den enkelt kan skjules og gjemmes. Med sine runde former vil den for eksempel være enkel å plassere i bokselommen.

– Gjør deg anonym på en enkel måte

Anonabox virker veldig enkel i bruk: Du kobler helt enkelt en kabel fra modemet eller din eksisterende ruter inn i Anonabox-en, så kobler du til det du vil skjule direkte til Anonabox-ens trådløse nettverk eller den ledige porten. Strøm får den gjennom en micro-USB-kabel, som du enten kan ta fra en adapter i stikkontakten eller rett fra en datamaskin.

Utviklerne påstår at Anonabox er bygget rundt det mer eller mindre anonyme nettverket Tor. Men i motsetning til hvordan Tor tradisjonelt fungerer gjør boksen nå alt for deg. Du trenger ikke sette opp Tor på datamaskinen din, og alt som kobles til vil kjøres gjennom Tor-nettverket.

En rekke nettbrukere har latt seg engasjere av noe som så litt tvilsomt ut fra utsiden, og dess mer de graver dess mer kommer til overflaten. Programvaren skal blant annet være mangefull, og slettes ikke hjelpe deg til å bli anonym på nett, snarere det motsatte.

Det finnes heldigvis alternativer

Anonabox er ikke først ute med et slikt produkt, og vi har tidligere sett prosjekter slik som Onion Pi. Der ble Raspberry Pi kombinert med en USB-basert WiFi-adapter og smører det hele sammen med tilgang til Tor-nettverket. Dette prosjektet mangler dog muligheten til å koble på en ekstra maskin via kabel.

Det er også fullt mulig å gjøre noe selv, enten via Raspberry Pi eller en av de andre småtassmaskinene som har kommet i det siste. Så kan du sette det opp akkurat du selv vil.

Ta også en titt på Onion Pi:
Denne knøtte-PC-en gjør deg helt anonym på Internett »

(Kilder: Reddit, Kickstarter)

Les også
Anonymitetsdings håvet inn millioner – nå er den kastet ut
Les også
– NSA-ansatte hjelper å tette sikkerhetshull i Tor
Les også
Hacker PC-ene til folk i kampen mot barneporno
Les også
Hackere kan ha knekt det anonyme Tor-nettverket
Les også
Russland vil knekke det anonyme Tor-nettverket
Les også
Slik blir du helt anonym på nettet
annonse

Les også