Til hovedinnhold

Fremtidens lademetode er like rundt hjørnet

Trådløs lading over lengre avstander er ikke langt unna.

Energous
Torstein Norum Bugge

Strømforbruket til nettbrettet, PC-en eller mobiltelefonen din er et evigvarende problem, fordi du alltid trenger en gammeldags, klumpete lader for å fylle opp reservene igjen. Den nye lademetoden til selskapet Energous vil imidlertid la deg lade dingsene dine trådløst – over lengre avstander.

Gjør om huset til én, stor lader

Energous er et relativt nytt selskap, som akter å ta opp kampen med andre, trådløse lademetoder. Forskjellen på disse, som Nokias trådløse lademetode og også Intels fremtidslading, er at Energous vil la deg lade trådløst over mange meters avstand. Løsningen kaller de Energous Energy Router.

Prototypen som hittil er produsert sender ut stråler med en kraft på 10 watt, noe som er mer enn nok til å lade både nettbrett og mobiltelefoner. I tillegg er rekkevidden hele 15 fot, eller omtrent 4,5 meter. Det betyr at dersom du plasserer ut slike ladere med jevne mellomrom i huset, vil du kunne lade stort sett uansett hvor du beveger deg innenfor hjemmets fire vegger.

Ny løsning

Lademetoden kan brukes overalt i hjemmet.Foto: Energous

Men hvorfor har ingen andre tenkt på dette? Svaret er at det ikke har vært mulig. Energous har nemlig utviklet en helt ny metode for trådløs lading, som involverer "...masse små antenner...", ifølge selskapet. Den tradisjonelle metoden har så langt vært å bruke magnetisk resonans, altså å bruke to elektriske ledere som tar opp samme frekvens.

Sender du elektrisitet gjennom den ene, gir det resonans og energi også inn i den andre. Selskapet avslører lite rundt sin egen løsning, men vi kan tenke oss at det involverer noe lignende, bare organisert på en mer finurlig måte. Det er imidlertid verdt å nevne at dette krever både en «drakt» man kler på enheten samt at den har bluetooth aktivert.

Energous vil vise frem laderen sin på CES 2015, som går av stabelen i begynnelsen av januar neste år. Dette betyr muligens at teknologien vil nå markedet ikke særlig lenge etter det.

Her er også en video av konseptet:

Går du ofte tom for strøm?
Slik får du maks ut av batteriet på Android-mobilen din »

(Kilde: Extremetech)

annonse