Til hovedinnhold

Så mange dokumenter har Snowden lekket til pressen

NSA-avsløringene vil fortsette i lang tid fremover.

The Guardian

Edward Snowdens avsløringer om overvåkningsvirksomheten til det amerikanske etterretningsbyrået NSA har hittil produsert utallige overskrifter verden over, og også fått til dels alvorlige diplomatiske konsekvenser.

De som tror at enden på sagaen er nær, tar nok feil. Som nyhetsbyrået Reuters melder har NSA nå selv avslørt hvor mange dokumenter Snowden har lekket til pressen, og om tallet stemmer er det duket for mange flere overraskelser i tiden fremover.

Opptil 200 000 dokumenter

Informasjonen kommer fra selveste sjefen for NSA, general Keith Alexander, som oppga antallet lekkede dokumenter under en nylig avholdt tale i den amerikanske byen Baltimore.

– Jeg skulle ønske jeg kunne stanse det. Snowden har lekket mellom 50 000 og 200 000 dokumenter til journalister. Disse vil fortsette å komme ut, sa generalen.

NSA-sjefen skal også ha sagt at de hemmeligstemplede opplysningene fra Snowden blir lagt frem på en slik måte at de gjør maksimal skade på både byrået og landet, men det uvisst akkurat hva han mente med dette.

Det har lenge vært kjent at Snowden hadde tilgang på flere hundre tusen dokumenter, men man vet fremdeles ikke nøyaktig hvor mange av disse han faktisk lastet ned, noe som kan bety at han sitter på flere enn han har lekket.

Mer alvorlig enn WikiLeaks-lekkasjene

Selv om tallet på 200 000 stemmer, har Snowden likevel ikke rekorden. Den nylig dømte varsleren Bradley Manning lekket nemlig så mye som 750 000 dokumenter til WikiLeaks i 2010.

Forskjellen er imidlertid at ingen av Mannings dokumenter hadde høyere graderingsnivå enn «hemmelig». Mange av dokumentene som Snowden har lekket er derimot klassifisert som «topphemmelige», noe som gjør Snowdens lekkasjer enda mer alvorlige.

Han kan nok derfor se frem til en minst like lang fengselsstraff som Manning, som fikk 35 år, dersom han noensinne blir tatt. Snowden oppholder seg enn så lenge i Russland, hvor han fikk innvilget asyl i sommer.

NSA-skandalen kan føre til segregering av Internett: Tyskerne lukter på et «eget» Internett »

(Kilde: Reuters, via Gizmodo)

annonse