Derfor er ikke 4G alltid raskest

3G kan være betydelig raskere, viser vår test.

At 4G er raskere enn 3G er noe alle vet. Eller? Er det virkelig slik?

Amobil har de siste ukene kjørt på kryss og tvers av hele Norge for å sjekke hvilken av operatørene som har den beste mobildekningen, og hvem som kan gi deg de beste hastighetene på ulike steder.

I enkelte tilfeller opplevde vi at vi fikk bedre hastigheter ved å manuelt skru av 4G, og i stedet surfe med 3G.

Så hvorfor er det egentlig slik?

Velger nyeste teknologi

Årsaken er at dagens løsning er lagt opp slik at du alltid skal bruke den mest moderne teknologien i nettet, skriver vårt søsternettsted Inside Telecom. Derfor surfer mobilen din heller på dårlig 4G-dekning enn god 3G-dekning der hvor begge deler tilbys side om side.

Det finnes ingen mekanismer som måler kvaliteten på de ulike teknologiene, og derfor vet ikke telefonen at 4G-dekningen din med én prikk på signalmåleren er tregere enn 3G-nettet der du er.

Ifølge operatørene finnes det i dag ingen teknologisk løsning på problemet.

– Jeg tror vi må leve med denne utfordringen, eller bygge oss ut av den, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

I våre egne tester opplevde vi typisk dette problemet i utkanten av 4G-dekningsområdene. Der det var god eller middels god 4G-dekning, var 4G raskest. Så ble forskjellene mindre og mindre etter hvert som vi beveget oss ut mot utkanten av dekningsområdet for 4G.

Les også: Her er trikset som gir deg bedre mobildekning »

Når vi såvidt hadde 4G-dekning, økte hastigheten i enkelte tilfeller når vi gikk inn og skrudde av 4G og istedet surfet på 3G. Ikke alltid, vel å merke, så her må du nesten prøve deg frem for å finne ut hva som fungerer best akkurat der du befinner deg. Normalt får du den beste surfeopplevelsen ved å la både 3G og 4G være påslått.

Vi har gjort Norges største test av mobilt bredbånd:
Les bredbåndstesten her »

Les også
Disse plassene vant 4G-dekning
Les også
Det store dekningsløftet
Les også
Sjekk hvor god dekning du har
Les også
Sjekk din egen surfehastighet her
annonse