Til hovedinnhold

Skrev ut ny hodeskalle til pasient

3D-skrivere med stadig økende bruk.

UMC Utrecht

For første gang i verdenshistorien har en pasient nå fått en ny hodeskalle printet ut av en 3D-skriver. Dette skjedde ved University Medical Center i Utrecht, under ledelse av Dr. Bon Verweij, melder UMC.
Den heldige, eller snarere uheldige, pasienten hadde en benlidelse som gjorde at tykkelsen på skallen hennes økte fra 1,5 til 5 centimeter. Dette skapte et farlig høyt trykk på hjernen, som i første omgang resulterte i mye hodepine.
I fasen før operasjonen hadde 22-åringen fra Nederland slitt med både synet og de motoriske bevegelsene. Ifølge legene var det bare et tidsspørsmål før andre hjernefunksjoner ville bli rammet, før vedkommende tilslutt ville avgått med døden.
I utgangspunktet er det ingen gode løsninger for pasienter med denne lidelsen, men takket være 3D-skriverens muligheter fikk hun en spesialtilpasset skalle. Den gamle skallen ble fjernet, og den nye ble satt på plass, en operasjon som varte i hele 23 timer.

3D-skrivere gjør underverker for skalleimplantater

Dr. Verweij har tidligere erfaring med flere former for skalleimplantater, men det er første gang at hele skallen byttes. Det kan være flere grunner til at implantater er aktuelt å bruke. Vanligvis er det slik at pasienter fra tid til annen må fjerne deler av hodeskallen for å lette på trykket i forbindelse med en skade. Når trykket har forsvunnet må legene enten sette tilbake biten de fjernet, eller sette inn en implantat.

Tradisjonelt har dette implantatet vært håndlaget, under operasjonen. Disse har gjerne vært litt avvikende i formen, og passformen har ikke alltid vært på topp. Ved å bruke 3D-utskrevne deler har pasientene fått implantanter som passer perfekt, og dette har både gjort implantatene så godt som usynlige fra utsiden, men også gjort at pasientene har hatt mindre plager.

Tre måneder etter operasjonen ser alt ut til å gå bra med pasienten. Kirurgen bak uttaler i en pressemelding fra sykehuset at vedkommende har fått tilbake et fullverdig syn, og har ingen store problemer.

Har du lyst på en 3D-skriver til hjemmebruk? Sjekk ut denne vesle tassen fra MakerBot »

(Kilde: UMC)

annonse