Til hovedinnhold

Lanserer avanserte spionbriller som ligner på Google Glass

Som tatt ut av en James Bond-film.

Når det gjelder høyteknologiske briller er det utvilsomt Google Glass som har dominert nyhetsbildet, men det har såvisst også dukket opp potensielle konkurrenter fra blant andre Microsoft og Samsung, i tillegg til flere «gjør det selv»-konsepter.

Nå melder nettstedet Defense One om et nytt, avansert smartbrillekonsept som riktignok er tiltenkt militært bruk i første omgang, men som også kan få andre bruksområder etter hvert.

De nye brillene, som allerede er blitt solgt til det amerikanske forsvarsdepartementet, har fått det enkle navnet X6 og er utviklet av et San Fransisco-basert selskap som heter Osterhout Design Group. Brillene har klare likhetstrekk med Google Glass, men skal by på betydelig mer avansert funksjonalitet.

Foto: Osterhout Design Group

Avansert «utvidet virkelighet»

X6 baserer seg i stor grad på såkalt «utvidet virkelighet», det vil si en fusjon av virkelige og virtuelle omgivelser, og er designet til bruk for spioner. I den forbindelse kommer brillene med ganske så snasne måter å levere etterretningsinformasjon til brukeren på.

Defense One rapporterer for eksempel om en demonstrasjon hvor brukeren kikket på et vanlig todimensjonalt kart gjennom brillene. Deretter produserte brillene etterretningsinformasjon i form av virtuelle, tredimensjonale strukturer fra det aktuelle området, i tillegg til spor og lignende som kan være av interesse for brukeren.

Dette er mulig ved hjelp av spesielle applikasjoner som sender bildet av kartet til en server, som så prosesserer informasjonen og sender tilbake registrerte opplysninger fra en database i en visuell, bearbeidet form.

Teknologien anskaffet av Microsoft

Brillene gjør det også mulig med ansiktsgjenkjenning i sanntid, slik at man kan identifisere og motta opplysninger om personer ved å simpelthen kikke på et ansikt eller et bilde av personen.

Samtidig sperrer ikke brillene på noe måte for blikket, i motsetning til når man for eksempel bruker VR-briller ala Oculus Rift. På den negative siden er X6 imidlertid ikke direkte diskré når det gjelder ytre design, og vil antakelig ikke være velegnet for hemmelige operasjoner i sin nåværende form.

Brillene er altså ikke kommersielt tilgjengelige ennå, men dette kan endre seg. Som nettstedet TechCrunch meldte i mars har Microsoft kjøpt intellektuell eiendom fra Osterhout Design Group for 150 millioner dollar, noe som kan bety at det vil kommer mer underholdningsfokuserte produkter basert på teknologien.

Smartbriller blir ikke like godt mottatt av alle: Britiske kinoer har nå bannlyst Google Glass »

Mer om
annonse