Tek.no

Nyhet

Denne hjertestarteren flyr i 100 km/t

Nederlenderne jobber med et sprøtt prosjekt.

YouTube
Vegard Haugen
31 Okt 2014 11:00

Droner er kanskje best kjent for å ta liv enn å redde liv, i alle fall foreløpig. Nå har en avgangstudent ved det nederlandske universitetet TU Delft utviklet en ambulanse-drone som på sikt kan være med på å redde folk som får hjertestans, ifølge Kinja.

Utvikler Alec Momont hevder at sjansene for å overleve hjertestans kan øke fra rundt 8 prosent til 80 prosent, ettersom det er helt avgjørende å nå frem så raskt som mulig. Hjernedød kan inntreffe etter bare 4-6 minutter ved hjertestans, men det er ofte umulig for en ambulanse å nå frem på så kort tid.

Ambulanse-dronen, som i praksis er en flygende hjertestarter, kan fly i nesten 100 kilometer i timen og dekke et område på 12 kvadratkilometer på rundt et minutt. Dronen finner frem til mobilen til den som ringer via GPS, og kan følges av helsepersonell fra et sentralbord. Via kamera, mikrofon og høyttaler på dronen, kan de gi instrukser til den som har ringt.

For et år siden skrev vi om en lignende drone, men denne var ikke like avansert som den Momont har utviklet.

Her ser du ambulanse-dronen til 23-åringen Alec Momont.Foto: YouTube

Får flere funksjoner

Utvikleren ser for seg en skvadron med ambulanse-droner vil være i lufta i Nederland innen fem år. Han ønsker imidlertid å bygge den ut litt, og legge til blant annet oksygenmaske og insulinsprøyter, samt andre mindre legeredskaper. På den måten vil dronen kunne brukes i flere situasjoner.

Momont anslår at prisen på den ferdige ambulanse-dronen han ønsker å bygge, vil ligge på rundt 100 000 kroner. Studenten har denne uken lagt frem avgangsprosjektet sitt, som du kan lese mer om på nettsiden hans.

Se videoen som forklarer hvordan den fungerer her:

Tenker du først og fremt på droner som et våpen?
Droneskapere vil at «droner» skal hete noe annet »

(Kilder: Alecmomont.com, Kinja)

annonse

Les også