Tek.no

Nyhet

Nå skal «elite-hackerne» tas

Ny innsatsgruppe skal gå etter de smarteste hackerne.

Creativa/Shutterstock.com
Eigil Knudsen
2 Sept 2014 05:30

Hackere og datakriminelle blir stadig mer sofistikerte og utspekulerte, noe som har gjort det nødvendig med stadig nye sikkerhetstiltak fra IT-aktørene, men også økt mobilisering fra myndighetenes side.

Nå melder avisen The Guardian om en nytt, aggressiv satsing som peiler seg spesifikt inn mot de dyktigste hackerne. Det er Europol, den tverr-europeiske organisasjonen for politisamarbeid, som står bak det nye fremstøtet.

Skal ta de farlige bakmennene

Det Europol har gjort er å danne en spesialisert innsatsstyrke kalt «Joint Cybercrime Action Taskforce» (J-CAT), som består av cyberkriminalitetspoliti fra en rekke ulike land som Østerrike, Canada, Colombia, Tyskland, Frankrike, Italia, Nederland, Spania, Storbritannia og USA.

Oppgaven til den nye enheten blir å koordinere og samkjøre etterforskningen av alvorlig Internett-kriminalitet, som for eksempel etter bakmennene bak tyveri av salg av kredittkortnumre og annen personlig informasjon.

Enheten opprettes som en del av Europols eksisterende enhet «European Cybercrime Centre» (EC3), som allerede har som formål å etablere internasjonalt samarbeid mot datakriminalitet.

Vanskelige å fange

J-CAT skal imidlertid fokusere på etterforskning av «eliten» blant datahackerne. Hensikten med enheten er at slik etterforskning skal kunne startes på et mye tidligere stadium, ved at hvert medlemsland får umiddelbar og enkel tilgang til de andre landenes etterretning og informasjon.

Med den nye innsatsgruppen ønsker Europol også å innlede samarbeid med øst-europeiske land, som er hvor mye av den alvorlige datakriminaliteten foregår. Gjennom å utvide samarbeidet på danne måten er håpet at det skal bli enklere å fange de høyest profilerte kriminelle.

Slike personer er ofte svært vanskelige å få fatt i, og som et eksempel nevner The Guardian mannen bak «ransomware»-programmet CryptoLocker, som ennå er på frifot til tross for at han lenge har vært blant de mest ettersøkte hackerne i verden.

CryptoLocker har dessuten nå fått en «oppfølger»: «CryptoWall» har tatt 600 000 datamaskiner som gisler »

Les også
Millioner av kredittkortnumre kan være stjålet
Les også
– Dette er den største trusselen av sitt slag på Internett
Les også
Én kan bli din redningsmann, en annen tjeneren din
Les også
Kinesiske hackere har tatt kontroll på en Tesla
Les også
Hackere med massivt nettangrep mot energiselskaper
annonse

Les også