Til hovedinnhold

Nå kan du ringe uten dekning

Produsent av norsk app hevder å være bedre enn andre IP-telefoniløsninger til mobilen.

I fjor sommer opplevde mange å miste dekningen og stod uten mulighet til å ringe med mobiltelefonen. Dette fikk Terje Klungland, som de fire siste årene hadde jobbet for teleselskapet TDC, til å ta saken i egne hender. Han mente nemlig at Internettdekningen i Norge var så god at det burde være mulig å tilby mobiltjenester via VoIP som var integrert med tradisjonell mobilteknologi.

Han tok opp lån på huset, sluttet i TDC, og et halvt år senere har han lansert tjenesten iCalls til Android og iOS.

– Nå kan du motta samtaler selv om du ikke har mobildekning, sier Klungland til Mobilen.no.

Ikke som de andre?

Daglig leder Terje Klungland i iCalls tror VoIP kan delvis erstatte dagens GSM-trafikk. 
FOTO: atphotography.no.

Det mangler ikke på VoIP-tjenester til mobil - altså apper som lar deg ringe via Internett i stedet for mobiloperatørenes GSM-nett. Skype er nok den mest kjente internasjonale aktøren. Klungland mener imidlertid at han har kommet opp med en løsning som skiller seg så mye ut fra tradisjonelle VoIP-tjenester at de på sikt kan bli en slags utfordrer til Telenor, NetCom og andre mobilselskaper i Norge. I alle fall når det gjelder samtaler til spesialnummer og utland.

En vesentlig forskjell mellom iCalls og for eksempel Skype, er at denne tjenesten er veldig tett knyttet opp til mobilnummeret. Det innebærer for eksempel at du kan motta telefonsamtaler når noen ringer deg selv om du kun er tilkoblet et trådløst nett. Du får et "usynlig" fasttelefonnummer som kobles opp mot mobilnummeret ditt, og dette brukes dersom du ringer via VoIP - maskert som ditt eget mobilnummer.

Les også: Tilbyr gratis SMS-opplysning

Når du ringer via appen velges automatisk den rimeligste løsningen. Har du et fastprisabonnement hos operatøren din, vil dette være den rimeligste løsningen innenlands. Ringer du derimot til noen du kjenner i USA, til kontofonen din eller til et kundeservicenummer kan iCalls tilby priser som ligger mye lavere enn det mobiloperatørene tilbyr.

– iCalls er en operatøruavhengig tjeneste. Man kan se på det som en slags tilleggstjeneste som er integrert med mobilabonnementet, sier Klungland.

– 87% av tiden i WLAN-sone

Klungland hevder at nordmenn flest befinner seg i en sone der de har tilgang til trådløst Internett 87 prosent av tiden, eller kanskje mer. Eksempelvis hjemme, på jobb, på hytta, på kafé, på flyplassen, på tog eller buss. Det er også mulig å bruke appen via operatørenes 3G-nett, men med fastprispakke er dette mest aktuelt som en nødløsning. Ettersom tjenesten er koblet til norske telelinjer er det også mulig å ringe nødnummer via Internett, noe du ikke kan med andre VoIP-tjenester.

Den daglige lederen i iCalls nevner også at mange av de som bruker Ice.net på hytta ikke har mobildekning fra Telenor eller NetCom på samme sted. Disse vil kunne ringe med mobiltelefonen sin via mobilt bredbånd med iCalls.

– Jeg mener vi gjør VoIP over mobil seriøst, sier iCalls-sjefen.

Ingen månedspris

Foto: atphotography.no
Trykk alltid på den grønne ringeknappen, så velges den billigste ringemetoden automatisk.

Det er gratis å opprette konto hos iCalls, og du betaler ingen månedsavgift. Du, eller bedriften, blir etterskuddsfakturert for bruken på en egen regning. Kontoen opprettes på selskapets nettsider.

– Det er ikke gratis, men du betaler omtrent en tidel av utlandsprisen til mobiloperatørene, hevder Klungland.

Prisen per minutt når du for eksempel ringer fra USA og hjem til Norge er på 15 øre med iCalls. Som Telenor Prat-kunde betaler du 14,99 kroner per minutt for det samme. Til 5-sifrede numre betaler du 69 øre både i oppstart og per minutt med iCalls, mens Telenor tar 59 øre i oppstart og 1,99 kroner per minutt og One Call tar 69 øre i oppstart og 2,35 kroner per minutt.

På sikt ser Klungland for seg å gjøre det mulig å kjøpe ringeminutter som en slags innholdstjeneste, slik at du får utgiftene på mobilregningen din i stedet.

Merk at dersom kontoen din er inaktiv i tre måneder, uten at du aktivt sier opp avtalen, står den i fare for å bli stengt. Da må du i så fall betale et gebyr på 50 kroner. Samtidig er det ingen bindingstid på tjenesten, så dette vil neppe ramme mange av brukere.

Satser mot bedriftskunder

Tjenesten ble lansert i januar og allerede sier Klungland at de har registrert rundt 1000 kontoer. Han bedyrer at bedriftskundene er mest attraktive i første omgang, og påstår at iCalls kan spare store bedrifter for millioner av kroner i året - i alle fall de som har mange kontakter i utlandet.

Du kan også benytte iCalls som privatkunde, og her tenker Klungland at studenter i utlandet kanskje er de som har mest å tjene på ordningen.

– Da kan de ringe med norsk fasttelefontakst hjem til Norge fra mobiltelefonen sin, så lenge de har Internettilkobling, sier han.

Finn det rimeligste abonnementer for deg: Sjekk Ringepriser her

Trussel for mobilselskapene?

VoIP på mobilen har på ingen måte vært noen stor trussel for mobiloperatørene til nå. Når dette integreres med mobilabonnementet ditt, blir derimot saken en annen. Resultatet for deg som mobilkunde blir nemlig bedre tilgjengelighet og billigere priser til operatørenes melkekuer: spesialnumre og til utlandet. Uten at du behøver gjøre noe spesielt annerledes enn i dag. Ulempen er derimot at du får en ekstra faktura å forholde deg til, samt at samtalekvaliteten vil avhenge av hvor god trådløs Internettforbindelse du har - det kan jo slå begge veier.

Det er vel tvilsomt om Telenor og NetCom skjelver i buksene av at lille iCalls vil prøve å rappe til seg en bit av kaka. Likevel kan dette være et tidlig eksempel på at VoIP-tjenester på mobilen er i ferd med å bli mer attraktivt for folk flest.

Last ned iCalls-appen i Android Market eller i Apple App Store (krever brukerkonto)

Les også: Hør hvor mye bedre taleteknologien HD Voice låter

Synes du det er behov for denne typen VoIP-tjenester i Norge? Kommenter i forumet nederst på siden!

annonse