Til hovedinnhold

40 år siden den første mikroprosessoren

Intels 4004-prosesor fyller hele 40 år i november.

Lite visste herrene Federico Faggin, Ted Hoff og Stanley Mazor om hvilke følger arbeidet deres skulle medføre. For 40 år siden ble de nemlig klare med den første mikroprosessoren som var alminnelig i handel, nemlig Intels 4004.

Intel 4004 kunne by på 2300 transistorer og en klokkefrekvens på 0,74 MHz. Sett opp mot dagens prosessorer er det klart at det har skjedd en ekstrem utvikling. Dagens prosessorer kan typisk by på en milliard transistorer og klokkefrekvenser på opp mot 4 GHz. Klokkefrekvensen er i seg selv altså økt med nesten 5000 ganger. Om man i tillegg ser på mer effektive prosessorer med tanke på hva de får gjort per klokkesyklus blir ytelsesøkningen enda høyere.

Prosessoren ble produsert fra 1971 og helt frem til 1986. Selve produksjonsteknologien var på 10 µm. Om dagens prosessorer skulle brukt den sammen teknologien hadde vi endt opp med prosessorkjerner på rundt syv ganger tre meter.

4004-prosessoren var en slager i kalkulatorer, men moderne prosessorer finner du overalt i samfunnet, ikke bare i datamaskiner. De er overalt uten at vi nødvendigvis tenker på det. Den første vaskemaskinen med mikroprosessor kom faktisk så tidlig som i 1978. Så vi synes det er all grunn til å feire 40-årsdagen til denne lille sjarmøren.

(Kilde: Intel)

annonse