Tek.no

Nyhet

Nettpirat dømt til nesten tre år i fengsel

Hard straff for piraten som fikk fem sivile politibiler på døra.

iStockphoto/9950234
22 Aug 2014 14:30

Philip Danks er navnet på en arbeidsledig 24-åring som i fjor sommer fikk uventet besøk. Fem sivile politibiler leverte ti politifolk og representanter for rettighetsorganisasjonen FACT på døren hans, på bakgrunn av mistanke om piratkopiering av en film.

Etter hvert ble mannen sluppet fri, men bare noen måneder senere kom et nytt raid, og både søsteren hans og hennes eks-kjæreste ble arrestert. Til slutt ble alle anklagene visstnok frafalt, og i mars i år fortalte Danks til Torrentfreak at det kom til å være slutten på historien. Der tok han imidlertid feil, og nå har han blitt dømt til 33 måneder i fengsel.

Streng dom med god grunn

Nesten tre år bak murene høres kanskje litt i overkant lenge ut for litt piratkopiering, men rettsdokumentene fra saken, som Torrentfreak har fått tilgang til, viser at Danks hadde flere skjerpende omstendigheter mot seg.

I utgangspunktet ble han nemlig tatt for å ha tatt opp en film på kino, og lastet den opp til nettet. Dette ble imidlertid utvidet da det viste seg at han solgte fysiske kopier av filmer han hadde kopiert, og på toppen av det hele var dette salget en praksis han hadde fortsatt med selv etter den første arrestasjonen.

– Danks er ansvarlig for både opptak, opplasting og distribusjon av filmen. Han brydde seg åpenbart ikke om konsekvensene av disse handlingene men han holdt på; kanskje i den tro at Internett ville sørge for at han ble anonym, uttalte direktøren for FACT etter dommen.

Både Danks og hans søsters eks-kjæreste, som hadde hjulpet ham med å få lastet opp kopierte filmer på nett, erklærte seg i retten skyldige i brudd på flere lovbrudd. Sistnevnte slapp unna med 120 timers samfunnstjeneste, mens Danks selv altså vil stifte et nærmere bekjentskap med innsiden av en celle de neste par årene.

Her hjemme er det også blitt bedre tilrettelagt for piratjakt:
Så lett kan du bli tatt for piratkopiering av film og musikk »

(Kilde: Torrentfreak)

Les også
Sender ut 1,1 millioner pirat-advarsler i uken
Les også
Selv filmskaperne piratkopierer
Les også
«Filmselskapenes skrekk» ble stengt ned
Les også
Stor, svensk torrentside raidet av politiet
Les også
Her konfronterer piratjegerne ham hjemme
Les også
Politiet sendte fem patruljer for å ta én pirat
annonse