Til hovedinnhold

Har du oversett disse Windows 8-appene?

Disse «Metro»-appene er verdt en ekstra titt.

For å i større grad appelere til brukere av enheter med berøringsskjerm, satset Microsoft stort på sine «Metro»-apps i Windows 8. Operativsystemet og Metro-appene, eller flisene som de nå er omdøpt til, ble imidlertid ikke spesielt godt mottatt av flere ved lanseringen. Fullskjermappene var få i antall og ribbet for funksjoner. Tradisjonelle Windows-programmer ble derfor manges førstevalg da de gjorde jobben langt bedre bare en var litt stødig med fingren på berøringsskjermen.

Det nærmer seg nå toårsdagen for Windows 8-lanseringen, og siden den gang har Windows 8.1 kommet til, en oppdatering som brakte med seg en langt mer sømløs veksling mellom Windows-programmer og fullskjermapper. Microsofts appbutikk, Windows Store, har på denne tiden dessuten vokst seg stor, og har i dag flere fullvoksne apper som gjør ting som tradisjonelle skrivebordsprogrammer slettes ikke kan.

Vi tok en runde i Windows Store, og der fant vi apper som beriket og forenklet datahverdagen vår, uavhengig av om vi brukte berøringsskjermen på laptopen vår eller musen på skrivebordsmaskinen. Som de hardbarkede skrivebordssliterne vi normalt er, tenkte vi at flere burde vurdere å gi de utskjelte appene en ny sjanse. Det gjorde vi, og ble positivt overrasket – og hvis du også tør å prøve har vi her samlet noen tips til apper du kan starte med.

Bare rør

Flere og flere bærbare datamaskiner har, i likhet med nettbrett og smarttelefoner, fått berøringsfunksjon innebygget i skjermen. Microsoft har likevel ikke lagt like mye innsats i å lage intuitive bevegelseskommandoer i fullversjonen av Windows som til deres Windows Phone. Etter å ha prøvd TouchMe Gesture Studios lurer vi på hvorfor ikke. Mulighetene her er nemlig enorme, og heldigvis trenger du ikke å vente på at Microsoft skal forstå dette før du kan låse opp det fulle potensialet i berøringsskjermen din.

TouchMe.

I et enkelt grensesnitt kan du utforme dine helt egne berøringskommandoer, som inkluderer sirkelbevegelser, flerfingerbevegelser og rytmisk, retningsbestemt berøring.

Noen av våre favorittgester er å knipe sammen fem fingre for å vise startskjermen, en bevegelse som selvsagt kan reverseres for å vise skrivebordet igjen. Vinduer kan du hanke tak i hvor som helst med tre fingre og dra dit du ønsker, og å kontrollere nettleseren blir en lek. Ved å trippe mot venstre med tre fingre går du tilbake til forrige side, mens ved å trippe mot høyre tar du et steg frem. En ny fane lager du ved å dra ned med fire fingre. Når du vil stenge et program trenger du ikke famle etter det lille røde krysset, men kan istedet ta tak i vinduet med fem fingre og kaste det opp og ut av skjermen.

Som rene trollmannen kan du dessuten styre volumet opp eller ned om du spiller musikk. Det er bare å plassere fire fingre på skjermen og dra de mot venstre eller høyre for lavere eller høyere volum.

Alle appens funksjoner er åpne i en måned, og om du ikke er hektet nok til å betale noen kroner etter det, kan du fortsette å bruke tre favorittbevegelser helt gratis for så lenge du vil.

Legg til TouchMe Gesture Studios »

Full konsentrasjon

Write Plus.

Write Plus er en tekstbehandler, helt riktig. Men den er ikke som de typiske Word, Pages eller Open Office-applikasjonene. Write Plus er laget med ett formål for øye, nemlig å oppnå full arbeidsro. Her finner du nemlig ingen distraherende elementer, fargerike menyer eller masete ekstrafunksjoner.

Alt handler om teksten du skriver, som kan forfattes på en enkel lun bakgrunn med kun de aller mest nødvendige formatteringsmulighetene. Siden appen kjører i fullskjermmodus blir dessuten ikke konsentrasjonen din forstyrret av verken blinkende Skype-ikoner i menylinjen, e-postvarsler eller flash-annonser i nettleseren.

Med Deep Focus-modus får kun avsnittet du til enhver tid jobber med fokus, og all annen tekst blir tonet ned. Formatteringsegenskapene kommer heller ikke til syne før du leter dem opp med musepekeren. Om du prøver appen og finner ut at du klarer å jobbe mer fritt for distraksjoner kan det være at du vil bla opp noen kroner for Premium-versjonen. Da får du muligheten til å eksportere teksten din til .docx-formatet, samt hvile øynene dine på en mørkere bakgrunn for mindre belastning.

Du kan både skrive ut og dele teksten din rett fra appen, og alle endringer lagres automatisk.

Legg til Write Plus »

Oppdag noe nytt

Flipboard.

Flipboard er en tjeneste som ikke først og fremst er laget for at du skal kunne søke deg frem og finne informasjon, men bla deg frem blant dagsaktuelt stoff som du forteller appen at du er interessert i. Først og fremst har vi sansen for Flipboard fordi den gjør det enklere for deg å holde oversikten selv om du bombarderes med inntrykk i den digitale verden.

Mange av oss er med i en hel drøss sosiale nettverk, og når du i tillegg har en haug med favorittnettsteder du skal følge med på kan det bli vanskelig å rekke over alt. Her kan du bla deg gjennom alt fra Facebook-oppdateringer og Instagram-bilder, til utvalgte nyheter eller dine egne favorittnettsteder fra samme appen.

Du kan for eksempel få nyheter fra teknologiverdnen, spillanmeldelser fra verdens fremste anmeldere eller film- og musikktips.

Selve appen er usedvanlig delikat, og du blar deg elegant frem og tilbake for å vise forskjellig innhold, akkurat som med i en bok.

Legg til Flipboard »

Fra barndommen

Comix.

Med Comix kan du la Donald- eller Sølvpilensamlingen bli liggende på loftet. Appen lar deg bla igjennom tegneserier og blader i hvilket format det skulle være, og legge dem inn et eget biblioteket så hele samlingen din blir lekkert presentert med forhåndsvisning.

En av fordelene med å bruke Comix fremfor et tradisjonelt skrivebordsprogram er at du kan bruke fingrene til å bla, dra og forstørre, noe som øker brukeropplevelsen enormt når du sitter med skjermen i fanget.

Om du har en Dropbox-konto kan du koble de to sammen så du slipper å lagre magasinene dine lokalt. Appen støtter formatene .cbr, .cbz, og .cb7, og filene kan leses selv rett fra komprimerte arkiver. Om du ikke har en samling blader liggende trenger du heller ikke fortvile, siden du står fritt til å laste lesestoff ned fra The Digital Comic Museum, som inneholder over ti tusen blader andre ildsjeler har skannet inn og digitalisert.

Legg til Comix »

En forumoverhaling

Reddit with Redditing.

Reddit er superpopulært hos den faste menigheten, men oppleves som svært uoversiktlig og lite brukervennlig for nye fjes. Noe av dette kan raskt endre seg om flere installerer appen Reddit with Redditing, som gir hele nettjenesten en liten tilgjengelighetsoverhaling. Det hele blir mer strømlinjeformet og du får flere muligheter til å gjøre tjenesten mer personlig.

Med enkle grep kan du få has på den overveldende informasjonen som møter deg og bare få opp temaer som er interessante. Samtidig kan du logge inn med flere brukere, og YouTube og bildeviser er bygget inn. For å avlaste øynene kan du velge et mørkere fargetema, noe som kommer spesielt godt med ved nattsurfing.

Legg til Reddit with Redditing »

For den nysgjerrige

Shazam.

Har du fullstendig jernteppe og husker ikke hva sangen du hører heter, eller hører du en sang for første gang og gjerne skulle visst hvem som synger den? Dette hjelper Shazam deg med å finne ut, appen som har tatt smarttelefoner og nettbrett med storm, men som faktisk også er tilgjengelig i Windows Store.

Shazam lar deg ikke bare finne ut navnet på artisten, låta og albumet, men lar deg dessuten se teksten og lese artistens biografi i tillegg til å anbefale lignende låter som du kanskje vil like. Rett fra appen kan du også kjøpe sangene du har søkt på eller i mange tilfeller gå rett til musikkvideoen om den ligger på YouTube.

Legg til Shazam »

Full oversikt

OneNote.

Microsofts notatblokkprogram OneNote lagrer i likhet med populære Evernote alle notatene dine i skyen, slik at du alltid har tilgang til notatene uansett hvilken enhet du bruker for øyeblikket. Notatblokken støtter tekst, bilder, punktlister og tabeller. I tillegg kan du lage gjøremålslister med avkryssingsbokser og tegne oppå det hele med fingeren eller en penn så den blir en skikkelig scrapbook eller en god idétavle.

Om du studerer kan Microsofts Evernote-konkurrent dessuten skilte med autoimport av notater du har skrevet for hånd. Bare knips et bilde av notatblokken og teksten digitaliseres for seg, fullt redigerbar og søkbar.

OneNote finnes både i Windows Store, AppStore og Google Play.

Legg til OneNote »

Fingervennlig utforsker

Metro Commander.

Å sjekke nyheter, været eller finne matoppskrifter er enkelt og intuitivt på nettbrett som kjører Windows 8 så vel som bærbare og stasjonære datamaskiner. Fullt så enkelt er det likevel ikke å navigere rundt i Windows Utforsker. De små ikonene, nedvalgsmenyene og avmerkingsboksene er ikke bestandig like enkle å treffe med pølsefingrene.

Selv på nettbrett som Surface 2 Pro vil en av og til kopiere over filer, endre filnavn, eller stokke om på mappestrukturen sin, og nettop derfor er det så rart at Microsoft ikke har laget en fingervennlig utforsker.

Heldigvis har Microsoft gitt utviklerene relativt frie tøyler til å lage apper som kan legges ut i Windows Store, og det er dermed her du finner den berøringstilpassede versjonen av Windows Utforsker.

Med Metro Commander, som henspiller til at Windows-appene tidligere ble kalt for metro-apper, har du full kontroll over mappestrukturer og filer. Du kan opprette nye filer, åpne, endre navn, kopiere og flytte dem, i tillegg til å slette mapper.

Når du har navigert frem til en fil, enten det er et dokument, et bilde, en musikkfil eller en videosnutt, kan du forhåndsvise den rett fra Metro Commander i et grensesnitt som imiterer Windows 8.

Legg til Metro Commander »

Skift utseende

Wallpapers Now.

Windows 8 kommer allerede med noen titalls flotte skrivebordsbakgrunner som kan gjøre utsikten fra kontoret litt mer spennende. Det tar som oftest likevel ikke mange ukene etter et nytt operativsystem er installert og til du drømmer om forandring. Noe av det enkleste du kan gjøre for å sprite opp kontorplassen er å lete opp en ny skrivebordsbakgrunn, og det er her appen Wallpapers Now kommer inn i bildet.

Du kan selvsagt jakte etter gull på nettsider som DeviantArt eller InterfaceLift, men med Wallpapers Now treffer du sannsynligvis blink langt raskere. Appen henter nye bilder hver dag, blant annet fra Reddit. Utvalget av skrivebordsbakgrunner er derfor godt, og valget foretar du fra et svært minimalistisk og intuitivt grensesnitt.

Legg til Wallpapers Now »

Vær beredt

Toolbox.

Med smarttelefonen alltid på innerlommen er nedtellingsur, stoppeklokke, konverteringsverktøy og diktafon sjeldent så langt unna. For datamaskiner kan imidlertid småverktøyene raskt bli oversett. Toolbox er appen som gir Windows 8 samme funksjoner.

Totalt kan du velge mellom 15 ulike verktøy, og selv om ikke alle er like nødvendige, kan vi lett se for oss nytten av å ha nedtellingsuret og notatblokken, eller kanskje konverteringsverktøyet, festet til skjermkanten mens vi jobber.

Kalkulator, værvarsler og RSS-lister er blant de andre verktøyene som bare er et klikk unna, og Toolbox har til og med integrasjon mot Twitter og Facebook.

Legg til Toolbox »

Nå legger du kanskje inn mange nye apper?
Det kan lønne seg å fjerne noen også »

Mer om
annonse