Til hovedinnhold

Nå får alle råd til å ha en 3D-skriver hjemme

«The Micro» vil bare koste 2000 kroner.

M3D

Nå kommer den første billige 3D-skriveren som lar deg skrive ut gjenstander hjemme. Dermed kan du for eksempel enkelt skrive ut brikken du mangler til sjakkbrettet eller et lite stativ til kameraet ditt.

Det amerikanske selskapet M3D har utviklet en 3D-skriver til under to tusen kroner, noe som er langt rimeligere enn dagens tilsvarende modeller på markedet.

David Jones i M3D.Foto: M3D

De to grunnleggerne av M3D, Michael Armani og David Jones, har begge sin bakgrunn fra teknologiens verden. Armani har jobbet med å produsere blant annet solcellepaneler, mens Jones har en årrekke bak seg som programvareutvikler.

Men for at 3D-skriveren skulle finne veien hjem i stuen din trengte de to hjelp av investorer.

Enorm respons

M3D hadde et håp om å samle sammen 300 000 kroner for å kunne produsere 3D-skriveren. Den summen ble sikret i løpet av elleve minutter, og nå er prosjektet i ferd med å passere vannvittige 18 millioner kroner. Det er 6000 prosent mer enn de ba om.

Det er via det amerikanske folkefinansieringsnettstedet Kickstarter at interessen rundt 3D-skriveren The Micro har skutt i været. Til nå er det over 10 000 personer som har støttet prosjektet med enten pengedonasjoner eller ved å ha forhåndsbestilt skriveren.

– Med en så stor støtte vil vi være i stand til å få The Micro ut til verden raskere enn vi noensinne hadde forventet, sier David Jones i M3D.

Vi dro til Silicon Valley for å se hvordan en 3D-skriver lages:
I et lite verksted holder Type A Machines til »

Liten 3D-skriver alle skal ha råd til

Henning Birkeland.Foto: Henning Birkeland

I korte trekk vil M3D produsere en billig 3D-skriver som alle kan ha råd til. The Micro bruker blant annet en type plast som vi finner i Lego-klosser, og selv om denne 3D-teknologien er relativt fersk på markedet, er det en rekke ting du kan skrive ut. Dog skal du være klar over at gjenstandene du kan skrive ut ikke kan måle lenger enn elleve centimeter, verken i høyden, lengden eller dybden på den kommende modellen.

– På nettet finnes det så og si ingen grenser for hva folk laster opp av egendesignede objekter, alt i fra leker, kopper, proteser, mobiltelefondeksler og vaser, til verktøy, kroker, statuer, figurer og instrumenter. Profesjonelt er jo dette et fantastisk verktøy til å skrive ut prototyper til nye design. Hjemme på «gutterommet» blir det nok i mange tilfeller et kult leketøy som av og til kan skrive ut nyttige gjenstander du trenger i det daglige, forklarer Henning Brikeland, avdelingsansvarlig for 3D-design og 3D-animasjon ved Idefagskolen.

Det finnes allerede en rekke 3D-skrivere å velge i mellom på markedet, der blant annet MakerBot er en av de aller mest kjente. Ulempen er at det til nå har kostet mye å skaffe seg en slik skriver, og den rimeligste varianten fra Markerbot ligger på rett i overkant av 8000 kroner. Her ligger nok mye av interessen for nykommeren fra M3D, for denne vil etter alt å dømme koste deg under 2000 kroner, altså i nærheten av hva du må gi for en tradisjonell skriver.

– De som har hatt størst suksess og blitt mest anerkjente med tilsvarende skrivere er blant annet MakerBot, påpeker Birkeland.

Med en 3D-skriver i hjemmet åpner det seg en verden av muligheter:
Se alt du kan skrive ut selv »

Avansert til denne prisen

The Micro er liten nok til å få plass på pulten din.Foto: M3D

Til prisen du betaler ser det ut som at The Micro har mye å by på. Den har en rekke funksjoner som gjør den enkel å bruke for hvermannsen, samtidig som den har god nok oppløsning til å tilfredsstille mer avanserte brukere.

– De skriver at The Micro har automatisk kalibrering og justering av høyden på printplaten. Det er en rekke andre skrivere på markedet hvor dette fortsatt må gjøres manuelt, så hvis skriveren blir automatisert slik det kommer frem i teksten, vil den bli langt enklere i bruk enn mange av konkurrentene. Materialet den skriver ut med er spoler med 1,75 millimeter PLA- eller ABS-plast. Dette er samme materialet som de fleste konkurrentene bruker og her er det blitt mange leverandører på markedet og materialet er nå lett tilgjengelige – også via norske nettbutikker, forklarer Birkeland.

– Programvaren ser ut til å være enkel i bruk, men det er foreløpig litt lite informasjon om hvilket filformater den har støtte for, og hvilke innstillinger du har med tanke på skrivekvalitet. Men med en oppløsning mellom printlagene på 50 – 350 micron gir det mulighet for høyere kvalitet enn mange av konkurrentene på markedet, forklarer Birkeland.

Alle pengene kommer godt med

Selv om M3D håpet på 300 000 kroner i første omgang for å kunne sette The Micro ut i produksjon, legger de ikke skjul på at alle de 18 millionene som hittil er samlet inn vil komme til god nytt. Nå har de satt seg nye mål for øyet.

– For å klare å levere The Micro i rute med ønsket kvalitet trengs det mye penger. Vi vil måtte ansette mer personale, og vårt mål er å gjøre M3D til en verdensledende aktør innen 3D-skriving. Dette vil kreve ressurser som overgår det Kickstarter allerede har klart å samle inn, og dette er kun toppen av isfjellet når det kommer til etterspørsel etter The Micro, avslutter Jones.

Det finnes en rekke 3D-skrivere å velge i mellom:
Slik velger du riktig modell som passer deg »

(Kilde: Kickstarter, M3D)

annonse