Til hovedinnhold

Du må vente lenge på bedre 4G-dekning

Operatørene har bygget ut, men får ikke lov til å trykke på knappen ennå.

iStockphoto

Den norske mobilbransjen har lenge ventet utålmodig på at Samferdselsdepartementet skulle utlyse auksjonen over de radiofrekvensene som ble ledige da Norge digitaliserte TV-nettet. Disse frekvensene er nemlig ideelle for å bygge 4G-dekning med lang rekkevidde, slik at man kan dekke store landområder på en mest mulig økonomisk måte.

Les også: Snart blir det 4G også i distriktene

Hittil har Telenor og Netcom bygget 4G i 1800- og 2 MHz-båndet, frekvenser som har større kapasitet men mindre rekkevidde. Disse er godt egnet for tettbygde strøk med mange mennesker, men begge selskaper har signalisert at de ikke vil prioritere utbygging i mer grisgrendte strøk før de får tilgang på 800 MHz-frekvensene.

EU har for lenge siden bestemt at disse frekvensene skal settes av til mobilt bredbånd. Det har allerede gått tre år siden Sverige avviklet sin auksjon, men i Norge har prosessen trukket ut i tid.

Prøver å unngå forsinkelser

Nå er det klart at auksjonen tidligst kan finne sted i desember 2013. Post- og teletilsynet offentliggjorde tirsdag følgende fremdriftsplan:

  • 19. juni: Utredning om auksjonsformat oversendes Samferdselsdepartementet for godkjenning.
  • 19. august: Utkast til auksjonsregler sendes på høring.
  • 30. september: Frist for høringsinnspill.
  • 28. oktober: Publisering av endelige auksjonsregler og åpning for registrering som deltaker i auksjonen.
  • 15. november: Frist for registrering som deltaker i auksjonen
  • 2. desember: Auksjonen starter.

Dersom prosessen blir ytterligere forsinket, vil dette varsles på Post- og teletilsynets nettsider. Assisterende direktør Elisabeth Aarsæther sier imidlertid til Mobilen.no at tilsynet vil gjøre det de kan for å unngå ytterligere forsinkelser i prosessen.

Telenor har allerede plassert ut utstyr som er klart til å skrus på den dagen de får klarsignal til å ta 800-frekvensene i bruk. Går alt etter planen, kan det derfor hende at mange får supperraskt mobilt bredbånd til jul i år.

Les også vår guide til 4G på mobilen

Mer om
annonse