Til hovedinnhold

Disse nye VR-brillene lar deg leke med virkeligheten

Nytt prosjekt slår an på Kickstarter.

Meta/Kickstarter

En av de største Kickstarter-suksessene den siste tiden, VR-brillene Oculus Rift, har tatt publikum med storm. Vi har også fått muligheten til å prøve dem, og kan bekrefte at de virkelig har livets rett.

Nå seiler et nytt par høyteknologiske briller opp på Kickstarter-topplisten som enda en suksess-kandidat, men med en annen innfallssvinkel. Brillene heter Meta og baserer seg på såkalt «augmented reality»-teknologi, eller «utvidet virkelighet» som det heter på godt norsk.

Avansert og allsidig

Dette er for så vidt en eldre teknologi som allerede finnes i enklere former, i for eksempel mobiltelefoner og håndholdte spillkonsoller. Ifølge utviklerne er dette imidlertid de første dedikerte «utvidet virkelighet»-brillene på markedet, og også den aller mest avanserte utgaven av teknologien hittil.

Prototypen av Meta-brillene.Foto: Meta/Kickstarter

Brillene, som altså er gjennomsiktige, setter brukeren i stand til å se både virkeligheten og projiserte virtuelle objekter samtidig. Man kan fritt flytte og manipulere de virtuelle objektene ved hjelp av finger- og håndbevegelser som snappes opp av et dybdekamera.

I tillegg til å fange opp håndbevegelser har brillene også det utviklerne mener er verdens mest avanserte system for å registrere overflater, og bruke det sammen med de virtuelle objektene. Dette skal visstnok legge grunnlaget for en svært naturlig og realistisk interaksjon mellom det virtuelle og virkelige, uten behov for markører.

Kickstarter-hit

Folkene bak prosjektet ser for seg en rekke ulike bruksområder, for eksempel innen arkitektur, design og spill. I demonstrasjonvideoen vises blant annet funksjoner som å «prøve» på klær, pynting på en eiendom og Tetris-spilling. Den langsiktige visjonen er sågar at brillene skal erstatte datamaskiner, og ikke bare fungere som tilbehør.

Det er mulig dette er i overkant ambisiøst, men Meta-brillene ble i alle fall umåtelig populære på Kickstarter. Målet var å nå 100 000 dollar innen 16. juni, men allerede nå er finansieringen kommet opp i hele 148 000 dollar.

Det eksisterende produktet er en noe klumpete prototype for programvareutviklere, og veier cirka 300 gram. En forbrukerutgave skal imidlertid slippes innen et års tid og blir både lettere, mindre og vil ligne på et par vanlige solbriller. Endelig pris er ikke kjent. Se for øvrig en demonstrasjonsvideo under.

«Utvidet virkelighet» kan du også bevitne under en kommende studentutstilling:
Studenter ved NITH skal snart vise frem verkene sine »

(Kilde: Kickstarter)

Mer om
annonse