Til hovedinnhold

– Større enn Twitter i Sverige

Den svenske gründeren Martin Jacobsen vil blåse liv i SMS-en.

SMSgruppe

Flere vil kanskje hevde at SMS er som døende glør i peisen, og at det heller er Facebook, Twitter, What'sApp, Snapchat og den slags som er "on fire" i disse dager. Gründer og administrerende direktør Martin Jacobsen (33) i svenske SMSgrupp i Stockholm AB tror imidlertid at tekstmeldinger fortsatt kan ha noe for seg. Han står bak tjenesten SMSgrupp, en tjeneste som brukes av flere hundre tusen svensker til å sende samme SMS til flere personer.

– Målt i antall brukere er SMSgruppe flere ganger større enn Twitter i Sverige. Faktisk har tjenesten flere antall brukere per dag enn hva Twitter har per måned, sier Jacobsen.

Nøyaktig hvor brukere de har vil han riktignok ikke ut med, annet enn at det er snakk om "flere hundre tusen". Siden oppstart i 2011 har svenske SMSgrupp-kunder sendt mer enn 160 millioner SMS-er totalt. Nå er den samme tjenesten lansert under navnet "SMSgruppe" i Norge, i samarbeid med Telenor.

Én SMS til mange brukere

CEO Martin Jacobsen i SMSgrupp i Stockholm AB er på lanseringsturné i Norge.Foto: SMSgruppe

Tjenesten SMSgruppe går ut på at du sender én melding til inntil 50 deltakere (tidligere 20) i gruppen, til prisen av én SMS. Alle i gruppen får et fiktivt mobilnummer som bør lagres med gruppens navn i adresseboka. Når du sender en melding til dette nummeret vil samtlige i gruppen få SMS-en.

Hensikten er å sende ut SMS-er til flere mottakere, som ikke behøver å ha en bestemt type telefon eller app for å ta dem i mot. At du betaler kun for én SMS har ikke nødvendigvis så stor betydning dersom du har mange inkluderte SMS-er. Derimot fungerer tjenesten på samme vis i utlandet, altså at den samme meldingen kan nå flere mottakere til prisen av én. Du velger selv om du bruker telefonens SMS-grensesnitt eller en iPhone- eller Android-app (straks klar).

Mange bruksområder

Når vi møter Jacobsen pressiserer han at sosiale medier ikke er en direkte motvekt til SMSgruppe, men snarere at SMSgruppe også hører hjemme i samme kategori. Forskjellen, ifølge gründeren, er at dette "skal fungere på alle teknologier" og at det handler om umiddelbar gruppekommunikasjon.

– SMSgruppe kan for eksempel brukes til å holde alle oppdatert under en fødsel, det kan brukes til å organisere nabo-vern, informere jaktlag, få ledergrupper til å ta en rask avgjørelse. Vi vet også at flere studiegrupper på universitetet bruker tjenesten, sier Jacobsen til Mobilen.no.

Den unge gründeren forteller også at Skandias ledergruppe har tatt i bruk SMSgruppe, og brukt tjenesten i saker som krever rask respons. Jacobsen trekker også frem at en kafe med flere deltidsansatte kan bruke SMSgruppe til å koordinere hvem som kan ta kveldsskiftet.

– Prisen av en SMS er ikke all verdens lenger. Ser du det som en utfordring for tjenesten din?

– At det er praktisk er det som er viktigst. At det er billig i tillegg er en fin bonus, svarer han.

På spørsmål om de kommer til å innføre reklame i SMS-ene som sendes, avviser han dette momentant. Han forklarer at forretningsmodellen utelukkende går ut på å ta en lisensavgift fra operatørene.

Telenor med på laget

Informasjonssjef Anders Krokan i Telenor.Foto: Telenor

I Norge er Telenor foreløpig den eneste operatøren som samarbeider direkte med SMSgruppe. Det innebærer at det kun er Telenor, djuice- eller Talkmore-kunder som har mulighet til å opprette en SMSgruppe.

– Det finnes ikke noe lignende på det norske markedet, og vi vet at dette er en tjeneste det er et stort behov for der ute. I Sverige har tjenesten spredt seg hurtig uten noen form for markedsføring, hvilket i seg selv er unikt, sier informasjonssjef Anders Krokan i Telenor i en pressemelding.

Har du for eksempel NetCom- eller Tele2-abonnement har du likevel mulighet til å være med, bare uten administratorrettigheter. Jacobsen sier han ikke tror det vil ta lang tid før han også har fått på plass tilsvarende avtaler med de andre netteierne.

Les også: – Ærlig og presist med SMS

Mer om
annonse