Disse garanterer deg anonym surfing
Her er seks VPN-tilbydere som tar anonymiteten din på alvor.
Det finnes mange gode, legitime grunner til at du ikke ønsker å bli overvåket på internett. Likevel er det slik at hver gang du besøker en nettside, vil denne få et vell av opplysninger om deg og din datamaskin.
I tillegg til tekniske opplysninger om selve datamaskinen din, som kan hjelpe til med å identifisere akkurat deg, blir blant annet IP-adressen din spredt nærmest uansett hva du gjør. Denne kan spores temmelig nøyaktig til deg, og da er det greit å kunne skjule den.
Som vi forklarte i vår guide til hvordan du blir anonym på Internett, er det ofte VPN-løsninger som er det greieste alternativet for å skjule sin IP-adresse, og dermed sin identitet på nett.
Dette betinger dog at du kan stole på VPN-tilbyderen du benytter, og at disse ikke fører omfattende logger av hvem du er, og hva du gjør.
Flere fører logger
Flere nettpirater har plutselig blitt tatt, etter at det viste seg at deres VPN-tilbydere loggførte kundenes trafikk. I kjølvannet av dette tok nettstedet Torrentfreak kontakt med en hel haug VPN-tilbydere. Målet var å undersøke hvor tilbyderne sto på spørsmålet om sikring av anonymitet.
Det som kan skjule en nettpirat, kan imidlertid skjule den vanlige mannen i gata også. Vi har derfor tatt utgangspunkt i deres liste, og i tillegg sett på hvor gode bruksanvisninger tilbyderne har. I tillegg har vi sett på prisnivået til de forskjellige VPN-tilbyderne, og resultatet presenterer vi her, i alfabetisk rekkefølge.
Litt om teknologien
I listen nedenfor tilbyr enkelte aktører, i tillegg til sine egne løsninger, en teknologi som heter OpenVPN. I de fleste tilfeller betyr dette at de som standard kjører et system som heter PPTP.
PPTP er den vanligste teknologien, som er enklest å bruke, og som fungerer på nettbrett og mobiltelefoner. OpenVPN er litt mer innviklet å sette opp, men vil som regel være enda sikrere enn PPTP.
Flere av tilbyderne aksepterer BitCoins som betalingsmiddel. Dette er en helt digital valuta, som i motsetning til kredittkort ikke kan spores så lett til deg.
Her kan du lese litt mer om den digitale valutaen »
Anonine
Anonymitet
Anonine er et svensk-basert selskap, som sier de kun lagrer brukernes e-postadresse og brukernavn. Dette betyr ifølge dem selv at de ikke lagrer, eller har tilgang til, trafikklogger av noe slag.
Med trafikklogger mener de enhver form for data som, direkte eller indirekte, kan koble en brukers virkelige IP-adresse med den eksterne IP-adressen som vises for verden.
I tillegg er all trafikk gjennom Anonine kryptert på alle nivåer, med enten 128-biters styrke eller, ved hjelp av OpenVPN, 2048-biters styrke. Dette gir et ekstra lag med sikkerhet til brukeren. Den eksterne IP-adressen du blir tildelt, som vil vises på Internett, er dynamisk. Dette vil si at den endrer seg fra gang til gang.
Anonine tar imot betaling via PayPal og Payson, men svenske brukere kan også betale via SMS eller ved å ringe et betalingsnummer. De har dermed ikke mange betalingsmuligheter for de aller mest forsiktige, som ikke engang vil at kortselskapet skal vite at du er kunde av tjenesten.
Brukervennlighet og pris
Nettsidene til Anonine er blant de mest oversiktlige vi har sett, og det er svært enkelt å finne brukanvisningene. Disse finnes til Windows, MacOS og Ubuntu, samt til iPhone/iPad og Android-enheter.
Deres guider består av skjermbilder som leder deg gjennom prosessen, og er enkle og lettfattelige. Anonine har også liknende guider for å sette opp OpenVPN-programvare.
Prisen er for øyeblikket 34 svenske kroner per måned for et vanlig abonnement med 128-bits kryptering, og 42 kroner for abonnementet som gir 2048-bits kryptering gjennom OpenVPN.
IPredator
Anonymitet
Svenske IPredator sier at de kun loggfører det absolutte minimum av hva lovverket tillater. Dette inkluderer tilkoblingslogger for feilsøkingsformål, som krypteres og behandles utenfor deres serversentre.
IP-adresser krypteres, og kan bare dekrypteres av ansatte som ikke jobber på stedet. Dette skal ifølge IPredator sikre at ingen – inkludert overivrig politi – skal kunne bølle seg til adgang uten en tilbørlig rettsprosess.
Selskapet aksepterer kortbetaling via PayPal, PaySon og AlertPay. Av mer anonyme alternativer aksepterer de verdikuponger fra PaySafe kjøpt kontant, så vel som BitCoins.
Brukervennlighet og pris
IPredator har en av de beste, mest lettfattelige bruksanvisningene vi har sett. Oppsett på både Windows, MacOS og flere forskjellige Linux-versjoner er dekket, med en steg-for-steg guide og en rekke detaljerte skjermbilder for hvert operativsystem. Det samme gjelder iPhone, iPad og Android-baserte mobile enheter.
Prisen for et tre måneders abonnement er i skrivende stund 150 svenske kroner.
IVPN
Anonymitet
IVPN beskriver seg som en privatlivstjeneste, og er medlem av EFF – en ideell organisasjon som arbeider for folks rettigheter på Internett. IVPN er basert på Malta, men har servere i Storbritannia, USA, Nederland og Frankrike.
Deres logger befinner seg i servernes hurtigminne, og slettes automatisk ti minutter etter at de opprettes. IVPN sier til Torrentfreak at dette er nok tid til feilsøking av eventuelle problemer, men lite nok til at brukernes anonymitet ivaretas. Selskapet sier også at de heller vil legge ned, og flytte virksomheten til et annet land, dersom de skulle bli pålagt å logge tilkoblinger.
Betaling som godtas er PayPal, Payza og BitCoin, men selskapet anbefaler sistnevnte dersom du ønsker å skjule hvem som betaler for tjenesten.
Brukervennlighet og pris
Det går an å bare installere og kjøre det hele på automatikk hvis du bruker IVPN sin løsning. De har også gode installasjonsveivisere, illustrert med skjermbilder, til en rekke systemer – det eneste vi kan utsette er at det for mindre kyndige brukere kan være litt vanskelig å vite hvilken guide de skal benytte.
Både Windows, MacOS og Linux er imidlertid representert, og det samme gjelder iPhone, iPad og Android-enheter. IVPN er også de eneste vi har sett, som viser deg hvordan du setter opp routere til å kjøre all trafikk gjennom deres VPN, dersom routeren støtter det.
IVPN er også en av de mer kostbare tjenestene. For én måned må du ut med 20 amerikanske dollar, men prisen faller ved å tegne abonnement. Et helt år har den laveste månedsprisen, men koster like fullt 100 dollar.
Mullvad
Anonymitet
Mullvad er enda en svensk VPN-tilbyder, og de hevder de ikke oppbevarer noen logger i det hele tatt. Dette begrunner de med at det ville gjort både dem selv og deres brukere mer sårbare. De sier at det derfor ikke er noen praktiske måter det går an å få ut informasjon fra dem.
Mullvad tar imot betaling med kort via PayPal. Av mer anonyme alternativer aksepterer de elektroniske BitCoins, kontanter per brevpost, og bankgiro fra kunder i Sverige.
Brukervennlighet og pris
Mullvad har ingen bruksanvisning til datamaskiner. Istedet har de knapper på nettsiden sin merket «Quick Start». Når du trykker på en av disse, lastes et installasjonsprogram ned – og etter installasjonen er du automatisk koblet til VPN-tjenesten.
For iPhone og iPad finnes det en kort og grei veiledning, mens Android-bruksanvisningen kanskje er litt vel teknisk for folk flest.
Prisen varierer litt ut fra betalingsmåte og vekslingskurs, men Mullvad koster rundt 5 Euro per måned.
Privacy IO
Anonymitet
Australia-baserte Privacy IO sier at de ikke oppbevarer noen logger på sine servere, og at hverken de selv eller noen tredjeparter vil være i stand til å koble en IP-adresse til et brukernavn.
Akkurat som IVPN, sier Privacy IO til Torrentfreak at de heller vil flytte til en annen lokasjon enn å begynne å føre logger, dersom de skulle bli pålagt noe slikt av myndighetene. Dersom dette ikke skulle la seg gjøre, hevder de at de heller vil legge ned hele virksomheten enn å begynne å utlevere informasjon.
For øyeblikket aksepterer selskapet kun PayPal og kredittkort, men de gjør alt de kan for å hindre at en betaling skal kunne spores til et bestemt brukernavn.
Brukervennlighet og pris
Privacy IO har guider til å sette opp deres VPN-tjeneste på Windows, MacOS, og Linux. Bruksanvisninger for iPhone er sortert inn under Apple, mens Android ligger under Linux. Disse er lettfattelige nok, men for folk flest kan det være vanskelig å vite hvilken tjeneste man skal sette opp.
Prisen varierer også ut fra hvilken tjeneste man ønsker. Standardpakken koster 5 Euro for en måned, mens et helt år koster 50 Euro. Med OpenVPN stiger prisen til 6 Euro måneden, eller 60 Euro for et år. Vil du ha begge deler er prisen det dobbelt av standardpakken.
Private Internet Access
Anonymitet
Private Internet Access er basert i USA, som de begrunner med at det er ett av få land hvor myndighetene ikke tvinger noen til å drive datalagring. Selskapet sier de ikke fører VPN-logger av noe slag, og at det ikke vil være teknisk mulig å koble en IP-adresse på Internett til en av deres brukere.
Den eksterne IP-adressen du får fra denne tilbyderen deles, som vil si at du og en rekke andre brukere vil se ut som dere sitter på samme sted. Ifølge Private Internet Access gir dette bedre beskyttelse av din anonymitet enn statiske eller dynamiske adresser.
Selskapet godtar et vell av betalingsmuligheter, av både anonym og ikke-anonym art: PayPal, kredittkort, Google Checkout, Amazon, Bitcoin, Liberty Reserve, OKPay, og CashU. De oppfordrer imidlertid brukerne til å bruke en anonym e-post-konto, og betale med BitCoins, for å sikre ekstra god anonymitet.
Brukervennlighet og pris
Private Internet Access har en kort og enkel bruksanvisning, med skjermbilder, for hva du gjør etter å ha installert det lille programmet deres. For mer tekniske brukere har de også guider til hva de skal gjøre om du vil bruke et eget verktøy for å koble til deres VPN.
Android- og iPhone/iPad-brukere får en også en trinnvis bruksanvisning, som beskriver i detalj hvor du skal gå, og hva du skal gjøre der.
Prisen varierer etter hvor lenge du vil binde deg for. Et månedsabonnement er dyrest, og koster rundt 7 amerikanske dollar, mens du kan binde deg for et år for 40 dollar.
TorGuard
Anonymitet
TorGuard forteller at de nylig flyttet sitt hovedsete til Karibien, nærmere bestemt øynasjonen Sant Kitts og Nevis. Selskapet hevder også de ikke logger en eneste IP-adresse eller tidsangivelse.
Selskapet følger alle internasjonale lover og regler, og for å hindre ulovlige aktiviteter fra deres helt anonyme brukere, velger de å blokkere dataprotokollene som brukes til ulovligheter så snart slikt oppdages.
I betalingsveien godtar TorGuard alle større kredittkort, PayPal og Google Checkout. I tillegg aksepterer de BitCoins, og anonyme betalinger via forhåndsbetalte PIN-koder.
Brukervennlighet og pris
TorGuard har en fryktelig rotete nettside, og det er temmelig tungvindt å finne frem til deres bruksanvisninger. Når vi først finner disse, blir vi imidlertid temmelig imponert.
Her er det guider til å sette opp flere forskjellige typer VPN-programvare på alle slags enheter og operativsystemer, med både skjermdumper, tekst, og noen ganger selv video.
TorGuard tilbyr et litt forvirrende utvalg pakkeløsninger, men prisen starter på omkring 6 amerikanske dollar i måneden. Dersom du kjøper tilgang for en lengre periode, synker månedsprisen.
Andre tilbydere
Dette er på ingen måte en utfyllende liste, da det finnes et vell av selskaper som tilbyr VPN-løsninger der ute. Noen av disse gir ikke adgang til Internett, og er kun tiltenkt virtuelle intranett-oppsett.
Andre loggfører ivrig all trafikk inn og ut, mens andre igjen er åpenbart satt opp for å drive med ulovligheter. Disse har vi naturlig nok utelatt fra denne listen. Det finnes imidlertid flere andre selskaper som ikke logger noe, og et godt tips kan være å undersøke hvilke erfaringer andre har gjort seg med de forskjellige.
Vil du vite hvordan du blir anonym på Internett?
Vi viser deg hvordan du helt lovlig holder IP-adressen din skjult »
Har du noen innspill, tips eller erfaringer? Del gjerne i kommentarfeltet nedenfor: