Til hovedinnhold

Nye Office er her – prøv det selv

Microsoft har sluppet «Consumer Preview»-versjonen av kontorpakken.

Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Sent i går kveld norsk tid slapp Microsofts toppsjef, Steve Ballmer, en åpen prøveversjon av den kommende kontorpakken Office 2013.

Forhåndsutgaven er en «Customer Preview», den siste versjonen av programmet som Microsoft vil vise frem før den endelige lanseringen. Pakken inkluderer 2013-versjonen av Word, Excel, Outlook, PowerPoint og OneNote, samt tjenester som knyttes opp mot Office 365.

– Vi tar et modig skritt. Den nye og moderne Office vil levere solid produktivitet og fleksibilitet for både konsument- og bedriftskundene, sa Ballmer på pressekonferansen.

Knyttes tett opp mot Windows 8

Et hovedtema for den nye kontorpakken er at den er spesielt tilpasset det kommende operativsystemet Windows 8.

Det betyr at grensesnittet og designen til Office har fått en solid overhaling. Det er designet fra bunnen av og opp, for å fungere knirkefritt og uten begrensninger på PC, nettbrett eller mobil.

Den nye designen ser renere ut, og skal gjøre det enkelt å betjene programmene med mus, tastatur og berøringsskjerm.

Les vår sniktitt av Metro: Microsofts berøringsgrensesnitt er lekkert »

Mange nye funksjoner

Nye Excel.Foto: Microsoft
OneNote.Foto: Microsoft

Office er Microsofts desidert viktigste produkt. Alene står det for majoriteten av overskuddet til selskapet. Ballmer omtalte den nye kontorpakken som «den mest ambisiøse lanseringen noensinne» i selskapets historie.

Blant nyhetene finner vi i Word en ny «Lesemodus», som blåser opp tekstdokumentet over hele skjermen for å gjøre det lettere å lese. Dette ligner mye på en funksjon fra tidligere Office-versjoner, men den skal nå være mer brukervennlig på tvers av plattformer.

Videre har det populære skriveprogrammer bedre funksjoner for redigering og plassering av innhold. Du kan legge til både bilder, video og annet innhold sømløst i teksten, og ved hjelp av det Microsoft kaller «Live Layout» blir tekst og andre elementer kontinuerlig tilpasset rundt. I tillegg kan du nå redigere PDF-dokumenter rett i Word.

E-post-programmet Outlook har fått mye av den samme overhalingen. Karttjenesten til Bing skal nå være tettere integrert, slik at om noen nevner en adresse i en e-post, vil kartet sprette frem.

Regnearket Excel har også fått flere nye funksjoner. En av dem er «Flash Fill», som automatisk fyller inn og tilpasser data du har kopiert fra andre kilder, som nettet. Dette skal bli separert i egne kolonner og rader bedre enn før. Om du markerer en del av regnearket får du tilgang til «Quick Analysis», som lar deg forhåndsvise en rekke forskjellige formateringsvalg før du gjør endringene.

Lagres direkte i nettskyen

Alt kan lagres rett i nettskyen.Foto: Microsoft

En av de større nye funksjonene ligger ikke i enkeltprogrammene, men på et overordnet nivå. Office blir tett integrert med Microsofts egen nettskytjeneste, Skydrive.

Som standard blir nå alle dokumentene dine lagret rett i nettskyen. Tekstdokumenter, regneark, presentasjoner, innstillinger, maler og mye mer blir automatisk synkronisert. På den måten har du de alltid med deg, både på mobilen, nettbrettet og hvilken som helst PC.

– Dette er en stor og viktig del av lanseringen. SkyDrive er fundamental for denne versjonen av Office, sa Kirk Koenigsbauer, administrerende direktør for Office, på pressekonferansen.

Les vår samletest av nettskytjenester:
Få gratis lagringsplass i skyene »

Blir abonnementsbasert

Nøyaktig når Office 2013 lanseres er foreløpig ikke kjent, men det vil trolig ikke skje før en gang neste år. Selv sier Microsoft at de vil komme tilbake til høsten, og fortelle mer om prising og andre detaljer rundt salg og lanseringen.

Det ble imidlertid klargjort på pressekonferansen at Microsoft håper kundene vil bevege seg over på en abonnementsløsning, fremfor å betale en engangssum ved kjøp.

Enkeltprogrammene som Word og Excel skal kunne kjøpes og betales på stedet. Men for å få ekstrafunksjoner som utvidet lagringsplass i SkyDrive, ringeminutter i Skype, automatiske oppdateringer og muligheten til å installere programmene på flere maskiner, vil Microsoft ha deg over på en abonnementsløsning.

Abonnementsløsningen av Office 2013 vil komme i tre versjoner, som alle inkluderer Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Publisher og Access:

  • Office 365 Home Premium: For familier og konsumenter. Inkluderer 20 GB ekstra plass i SkyDrive, og 60 taleminutter i Skype per måned.
  • Office 365 Small Business Premium: For små bedrifter. Inkluderer E-post, delt kalender, nettverktøy og videokonferanse.
  • Office 365 ProPlus: For storbedrifter som ønsker avanserte funksjoner og fleksibilitet via nettskyen.

Prøv det selv

Forhåndsutgaven, «Customer Preview», av Office 365 Home Premium ligger nå fritt tilgjengelig for nedlastning på denne siden. Der kan du, helt gratis, laste ned og prøve den kommende kontorpakken.

Du kan se en presentasjonsvideo fra Microsoft her:

Hva tror du om Microsofts nye Office-pakke? Del gjerne dine meninger i kommentartråden under.

(Kilder: Pressemelding, Ars Technica, The Telegraph, Wired.)

annonse