Til hovedinnhold

Hør på det 134 år gamle lydopptaket

Forskere har restaurert Edison-opptak fra 1878.

Public Domain

Hvordan er lyden av 1800-tallet? Det kan du finne ut nå, ettersom forskere ved Berkeley Lab i California har restaurert et gammelt lydklipp fra 1878.

Det er ikke akkurat krystallklar lyd som møter deg når du tar en lytt. Lyden er skrapete og det hele varer i bare 78 sekunder. Likevel er det viktig av flere årsaker.

Ifølge ekspertene er det snakk om det eldste kjente opptaket av en amerikansk stemme, og verdens første opptak av en musikkframføring. Takket være digitale framskritt har det nå lyktes forskerne å overføre lyden fra en spinkel tinnfolie og over på en datamaskin.

Skjør teknologi

Det banebrytende lydopptaket ble spilt inn med en fonograf av Thomas Edison i 1870-årenes St. Louis. Opptaket skal ha vært et av de aller første som ble foretatt med fonografen, som besto av en sylinder og tinnfolie som tok opp lyd på overflaten ved hjelp av en skrivespiss.

Skrivespissen river imidlertid tinnfolien i filler etter bare noen få avspillinger. For å gjenskape lyden og bevare folien, har forskerne skannet den, lagd en 3D-modell og deretter gjenskapt det originale opptaket.

Hør selv

– Dette er så langt tilbake vi kommer i historien om opptakslyd som fremdeles er spillbar, sier John Schneiter fra Museum of Innovation and Science til AP.

Opptaket begynner med instrumentalmusikk. Deretter framfører en mann, som de antar er politikeren Thomas Mason, barnerimene «Mary Had a Little Lamb» og «Old Mother Hubbard».

Hør det 78 sekunder lange lydklippet hos websnap08.lbl.gov.

(Kilde: ABC News / AP)

annonse