Til hovedinnhold

Her filmes verdens største forskningsmaskin i 360 grader og 4K-oppløsning

Se BBCs heftige video av «Large Hadron Collider».

BBC/YouTube

Vi har selv tidligere besøkt verdens største partikkelakselerator Large Hadron Collider (LHC) og servert bilder fra den massive kolossen av en forskningsmaskin. Nå har BBC imidlertid gitt oss et enda mer detaljert innblikk.

Den britiske kringkastingskjempen har nemlig oppsøkt det imponerende anlegget med en 360-graders kamerarigg, og legger dermed til rette for et ganske autentisk, virtuelt besøk i maskinen.

4K-oppløsning

Videoen, som er lastet opp på YouTube, er til og med filmet i knivskarp 4K-oppløsning for de som er i stand til å dra nytte av dette. Den ble tatt opp ved hjelp av en seks GoPro-kameraer plassert sammen i en rigg som ligner på den vi tidligere har sett fra GoPro.

BBC/YouTube

Kameraene tok opp video i alle retninger, og til slutt ble videoen «sydd» sammen med spesiell programvare, en prosess BBC sier ikke var helt problemfri. Resultatet er det imidlertid ingenting å si på.

Avansert maskin

360-gradersvideoen tar seeren både med gjennom deler av den lange tunnelen hvor protonene sendes rundt i bortimot lysets hastighet, og vi får også se den enorme detektoren hvor selve partikkelkollisjonene registreres.

LHC kalles ofte verdens mest avanserte forskningsverktøy og har stått bak viktige vitenskapelige oppdagelser, blant annet den såkalte «Higgs»-partikkelen i 2012. I november i fjor fikk maskinen en stor oppgradering som gjør at LHC-akseleratoren nå leverer 10 ganger flere partikkelkollisjoner enn tidligere.

Den nye videoen fra BBC kan du se under.

Søsternettstedet vårt, Teknisk Ukeblad, har også tatt noen utrolige 360-videoer:
Slik er det å sitte på ryggen til en pakkerobot hos Komplett »

annonse