Til hovedinnhold

Nye AMD Radeon Pro Duo skal være verdens kraftigste VR-plattform

Ytelse på 16 TFLOPS.

AMD har lansert det de hevder er verdens kraftigste plattform for virtuell virkelighet (VR); grafikkortet Radeon Pro Duo. Lanseringen fant sted på GDC (Game Developers Conference) i San Francisco.

Grafikkortet var tidligere kjent som Fury X2 eller kodenavn «Gemini», og har en oppgitt ytelse på hele 16 TFLOPS – billioner flyttallsoperasjoner per sekund. Dette er rundt det dobbelte av verstingkortet AMD Radeon R9 Fury X. På kortet sitter det da også to AMD Fiji-grafikkbrikker (GPU-er) klokket til 1 GHz.

I tillegg til å lansere et nytt grafikkort, har AMD også gått ut med ytterligere informasjon om kommende generasjoner GPU-er – noe vi skal komme tilbake til etterpå.

For spillere som skaper VR – og VR-skapere som spiller

AMD skriver i en pressemelding at Radeon Pro Duo i hovedsak er beregnet på de som jobber med å produsere VR-innhold innenfor utdanning, journalistikk, medisin og i filmbransjen. I tillegg skal kortet selvfølgelig være mer enn kraftig nok for alle som vil spille spill når de er ferdig på jobben.

AMD Radeon Pro Duo.
AMD

Radeon Pro Duo kommer med utviklingsverktøy (SDK) for AMDs egen VR-teknologi, LiquidVR. Dette er teknologi som skal gjøre VR-opplevelsen enda mer naturlig, blant annet ved hjelp av det AMD kaller Affinity Multi-GPU. Ved å dedikere én GPU til å rendre bildet som skal vises til hvert øye i VR-brillene, i stedet for at én GPU rendrer bildet til annenhvert øye, skal det bli mindre forsinkelser og totalt sett bedre kvalitet.

Du kan lese mer om AMD LiquidVR her »

Radeon Pro Duo vil komme på markedet i løpet av andre kvartal til en anbefalt utsalgspris på 1499 dollar – i underkant av 13 000 kroner. Hva prisen i Norge blir, vet vi ikke.

Avslørte neste generasjon GPU-er

I tillegg til å annonsere et nytt grafikkort, hadde AMD også andre spennende opplysninger å komme med på GDC. På selskapets Capsaicin-pressekonferanse viste selskapet for første gang på mange år frem en roadmap som viser hvilke GPU-er de har planer om å lansere de neste tre årene. Det er Anandtech som melder dette.

Dagens AMD-GPU-er produseres med en 28 nm (nanometer) produksjonsprosess, men rundt sommertider i år vil AMD lansere sin neste generasjon grafikkarkitektur – Polaris. Dette blir AMDs første generasjon grafikkarkitektur produsert med en 14-nanometers FinFET-prosess – en produksjonsprosess som blant annet skal gi bedre ytelse per watt. Ifølge AMD skal Polaris ha 2,5 ganger ytelsen per watt, sammenlignet med dagens arkitektur.

Les mer om AMDs kommende Polaris-arkitektur »

Polaris vil fortsette å bruke GDDR5-minne, men i 2017 kommer Vega-arkitekturen – og AMD går over til såkalt HBM 2-minne. Denne minneteknologien har mye lavere energiforbruk enn GDDR5, samtidig som minnemodulene tar mindre plass på kretskortet.

Les mer om forskjellen mellom GDDR 5 og HBM 2 »

Rundt 2018 en gang kommer etterfølgeren til Vega, med kodenavn Navi. Det finnes ikke så mye informasjon om denne, annet enn at den vil være «skalerbar» og bruke «neste generasjon minneteknologi» – hva nå det måtte bety.

På jakt etter nytt grafikkort?
Du finner tester av alle de mest interessante grafikkortene på vår samleside »

(Kilder: Anandtech, AMD)

annonse