Tek.no

Nyhet

Denne edderkoppen har byttet ut spindelvev med plast

En ganske uvanlig 3D-skriver.

MIT
Eigil Knudsen
2 Mai 2016 18:09

3D-skriverteknologien har gitt opphav til mange kreative konsepter, og nå har den tyske teknologigiganten Siemens også kastet seg på. Som nettstedet MIT Technology Review melder har selskapet vist frem noe så uvanlig som robot-edderkopper som fungerer som 3D-skrivere.

Robotene har både et design og en virkemåte som er tydelig inspirert av edderkopper, men i stedet for spindelvev benytter maskinene altså plastmaterialer som byggemateriale.

Vandrer rundt på egen hånd

Det spesielle med robot-edderkoppene er at de er i stand til å bevege seg rundt på egen hånd og bygge objekter, alene eller i samarbeid med flere andre edderkopper.

Innretningene har seks ben og benytter innebygde stereoskopiske kameraer, altså 3D-kameraer, til å kartlegge omgivelsene og orientere seg. Per dags dato er maskinene kun delvis selvstyrte, men målet er å gjøre dem helt autonome.

Takler kun simple gjenstander ennå

Presisjonen til maskinene er heller ikke ennå optimal, og foreløpig bare egnet til å lage relativt enkle objekter. Med videre teknologiske forbedringer er meningen imidlertid å sette maskinene i stand til å bygge kompliserte gjenstander.

Nøyaktig hva Siemens ser for seg at robotene skal brukes til er litt uklart, men en av de store fordelene med konseptet er at det legger til rette for mobile produksjonslinjer, noe som kan gi produsenter stor fleksibilitet.

Ennå gjenstår altså en del arbeid før maskinene eventuelt kan få en praktisk anvendelse i industrien. Under kan du se en video av robotedderkoppene.

3D-skriverteknologien blir stadig mer avansert: Denne MIT-utviklede løsningen skrev ut en fungerende robot i én omgang »

Beklager, en feil oppstod. Prøv å spill av videoen senere
Feilkode: 15000

Denne edderkoppen har byttet ut spindelvev med plast

Les også
Bortsett fra motoren så ble alt dette skrevet ut på én runde i 3D-skriveren
Les også
Ny tjeneste lar deg lage 3D-skrevne versjoner av deg selv
Les også
Denne 3D-skriveren kan brukes av hele familien
annonse

Les også