Til hovedinnhold

Med denne koblet til maskinen din kan du bruke åpne WiFi-nett, helt anonymt

Tek.no / Barcelona: Her på mobilmessen i Barcelona er det mye rart som skal vises frem. Inkludert en veldig spesiell dings fra det ferske selskapet Keezel.

Den svarte klumpen kan hjelpe deg med en mengde ting, men den tar utgangspunkt i kryptering for alle sammen, enten det dreier seg om å komme rundt geosperrer hos tjenester som Netflix og BBC iPlayer, torrentnedlasting eller sikring av data. Den skal også være god å ha om du bor i et land der ytringsfriheten ikke har særlig godt vern.

Friso Schmid er drifssjef i Keezel og en av de to grunnleggerne.

Selskapet har gjort målinger ut mot sine kjøpere og funnet ut at sikkerhet og bruk av medieinnhold var omtrent likt prioritert. Hva hverken Keezel eller brukerne deres mener om torrent-trafikk fikk vi imidlertid ikke ut av dem. De hadde ikke spurt kundene om dette, men mente at slik nedlasting havnet i den siste av de to kategoriene.

Keezel skal dessuten være til hjelp mot informasjonslekkasjer som vanlige VPN-tjenester kan gi hvis de ikke settes opp riktig.

En undersøkelse i fjor viste nemlig at mange VPN-tjenester lekket data »

Mange servere fra tre ulike VPN-tilbydere

Det selskapet lover er nemlig at Keezel enkelt skal sette opp en kryptert nettlinje gjennom åpne trådløse nettverk.

Løsningen innebærer at du kobler deg til den runde boksen med trådløst nettverk, og så kobles den til et annet trådløst nettverk igjen. Keezel blir altså en mellommann i din kommunikasjon ut, for eksempel på et usikret hotellnettverk.

Keezel samarbeider med tre ulike VPN-tilbydere, der alle er valgt fordi de ikke tar vare på logger fra bruken. Den velger også den beste tilkoblingen automatisk hver gang den kobler til. Det skal gi svært høy fleksibilitet, forklarer driftssjef og en av grunnleggerne i Keezel, Friso Schmid.

Mange enheter på samme VPN

Det er bare én knapp på selve dingsen. Resten av oppsettet gjøres i en mobilapp, og skal være svært enkelt.

Men hvorfor skal du ha en løs kloss til noe du kan kjøpe som en enkel tjeneste? For det første gir klossen flere enheter tilgang uten at VPN-tilkoblingen må settes opp på hver enkelt av dem. For det andre har mange tilbydere begrensninger i antall samtidige tilkoblinger, slik at du uansett ikke får brukt tjenesten så mange steder samtidig.

Keezel kan også gjøre mer. Har du to slike Keezel-dingser kan de kryptere trafikken mellom seg. Legg en av dem igjen hjemme, mens du tar den andre med deg på ferie. Dermed har du flyttet både hjemmenettverk og tilgang på norsk innhold med deg.

– Én av våre kunder ønsket å kommunisere sikkert med en kollega om et hemmelig prosjekt, så han kjøpte to stykker og satte den ene på sitt kontor, mens kollegaen fikk den andre, sa Schmid da vi var innom.

Enkel å sette opp

Noe av poenget med enheten er at den er så enkel å sette opp. Selve tingen har én enkelt knapp på undersiden, i tillegg til USB-port og Micro-USB. Du styrer det hele med en app på telefonen din.

Ved at den alltid vil være koblet opp til nett og VPN før det andre utstyret ditt får tilgang er du også sikret at det ikke skjer noen usikret kommunikasjon før VPN-oppkoblingen er i gang.

Den store USB-porten kan kobles til telefoner eller 4G-brikker for oppkobling til mobilnettet. Da behøver du ikke WiFi i andre enden. Er telefonen tom for strøm vil den samtidig bli ladet av det 5 000 mAh store batteriet på innsiden.

Kan få utvidet funksjonalitet

På sikt kan det også bli mulig å sette inn minnepinner her, slik at Keezelen kan kontaktes som en liten server med sikret kommunikasjon. Alt det fysiske som skal til ligger der, men programvaren er ikke på plass.

Selskapet ville ikke si om dette konkret var noe de jobbet med, men snakket i stedet om en appbutikk inni styringsappen, der du skal kunne legge til funksjonalitet. Avhengig av hva selskapet og eventuelle tredjeparts utviklere velger kan slik funksjonalitet bli støttet med sin egen app.

Selve Keezelen koster 99 dollar, eller rundt 850 kroner, å kjøpe, og du kan faktisk klare deg med bare den. Selskapet har en gratis tjeneste som skal være egnet så lenge du ikke behøver å strømme video i HD, eller andre dataintensive ting. Trenger du full fart må du betale for abonnement i tillegg. Det gjelder også om du skal ha flere enheter som snakker med hverandre.

Lansert på Indiegogo, ferdig nå

Tjenesten tilbys i en rekke ulike varianter. I utgangspunktet koster den 5 dollar i måneden, men du kan også kjøpe Keezel med en kortere eller lengre periode, abonnement inkludert. For 399 dollar, rundt 3 400 kroner, kan du få både Keezel og livstidsabonnement på tjenesten

For 110 dollar får du med ett års abonnement, mens 150 gir deg to.

Keezel er i utgangspunktet et prosjekt som ble lansert på spleiseportalen Indiegogo. Som så mange prosjekter har dette fått inn mange ganger summen selskapet ba om, men for deg som kjøper er det kanskje betryggende å vite at produksjonen alt er i gang og at de første enhetene leveres nå i mars.

Du må vente litt lenger dersom du bestiller nå, men neste runde utsendinger skal være i gang i juni. Siden produktet nå eksisterer og er ferdig blir risikoen i hvert fall langt mindre for at selskapet bruker evig lang tid på å levere dingsen, eller klapper sammen før den er ferdig utviklet. Det har vi sett noen eksempler på med prosjekter lansert på Indiegogo og Kickstarter.

annonse