Til hovedinnhold

Tester viser at Note 7-skjermen får lettere riper enn iPhone

Nå tilbakeviser Gorilla Glass-produsenten påstandene, og mener testene viser noe helt annet enn riper.

JerryRigEverything (skjermdump fra YouTube)

De siste dagene har det kommet flere rapporter om at skjermen i Samsung Galaxy Note 7 angivelig skal være lett å lage riper i – til tross for at telefonen bruker det nyeste superglasset fra Corning; Gorilla Glass 5.

Blant annet har YouTube-kanalen JerryRigEverything gjennomført en test hvor de har prøvd å ripe opp en Note 7-skjerm med gjenstander med ulik harddhetsgrad. Testen virker tilsynelatende ganske godt og systematisk gjennomført, hvor det brukes spesielle verktøy som er gradert fra 2 til 9 på Mohs hardhetsskala – en skala som sier noe om hvor hardt et materiale er.

I testen klarer man angivelig å lage riper med et verktøy som burde være vesentlig mykere enn Gorilla Glass. Mens Gorilla Glass antas å ha en hardhet på mellom 5 og 7 på Mohs skala, klarer JerryRigEverything å ripe opp med et verktøy som har en hardhet på kun 3.

Her kan du se videoen selv:

Ifølge testeren lar de fleste mobilskjermer seg ikke ripe opp med ripeverktøy under 6, inkludert iPhone 5S – som benytter Gorilla Glass 4 med en hardhet på 6,8.

Corning: – Dette er ikke riper

Det at Gorilla Glass 5 skal være mindre motstandsdyktig mot riper enn Gorilla Glass 4 høres umiddelbart litt rart ut, og nå tar også glassprodusenten til motmæle og hevder testen ikke er god nok – og at den antagelig viser noe annet enn det man først får inntrykk av. Det skriver Android Authority, som har snakket med en talsperson fra Corning.

Ifølge Jaymin Amin i Corning er det mange svakheter med testen, som at man ikke vet hvor hardt testpersonen trykker – og om dette endrer seg under testen. Men han sier at man under noen omstendigheter ikke kan ripe vanlig glass med noe som har en hardhet på 3 på Mohs skala – siden alt glass har en hardhet på mellom 5 og 6.

I testen kan man se det som fremstår som tydelige riper, selv når det testes med forholdsvis myke materialer.

– Ofte når du har et mykere materiale som dette, og avhengig av hvor hardt du trykker, så kan du se en overføring av materiale til testobjektet, sier Amin.

Han forteller til Android Authority at de ikke kan vite om det er dette man kan se i videoen, men at det er vanlig – og at det for «et utrenet øye» kan se ut som en ripe.

– Vi har gjort kontrollerte hardhetstester på Gorilla Glass 5, og demonstrert at denne typen overføring kan skje.

Så hvis Cornings teori stemmer, så er det vi antagelig ser på videoen faktisk metall fra testverktøyet som avsettes på glassmaterialet – ikke verktøyet som riper glasset.

Metall som overføres til glass på denne måten kan være veldig vanskelig å fjerne, sier teknisk sjef for Gorilla Glass, Jon Pasansky til Android Authority.

Om det er dette som faktisk har skjedd, er ikke godt å si. Ifølge Amin skal Gorilla Glass 5 være omtrent like ripesikkert som Gorilla Glass 4, samtidig som det skal være mindre utsatt for å knuses om du mister telefonen i bakken.

Samsung Galaxy Note 7 ligger på førsteplass på vår Toppliste:
Omtrent så heftig som en mobiltelefon kan bli »

annonse