Til hovedinnhold

«Verdens billigste telefon» er for god til å være sann

30-kronersmobilen Freedom 251 er ren svindel, ifølge både Indias myndigheter og mange andre.

Ringing Bells/Shutterstock/Tek.no, montasje

For litt over en uke siden kunne vi melde om bilder av og informasjon om en helt ny og helt vanvittig billig telefon: Freedom 251.

Det indiske selskapet bak, Ringing Bells, hevdet at den skulle koste 251 indiske rupier, noe som med dagens kurs tilsvarer latterlige 32 kroner.

Men, når noe er for godt til å være sant, så er det gjerne det. Så også nå, ifølge Engadget, , som melder om at det hele kan vise seg å være en stor svindel – eller ihvertfall en svært dårlig spøk.

Angrep fra mange kanter

Pankaj Mohindroo, toppsjefen i Indias mobil-forbund, mener nemlig i et nylig intervju med CNN at det er helt fullstendig umulig å få en smarttelefon til å koste så lite som Freedom 251.

Ifølge Mohindroo vil selv de billigste delene på markedet av samme kaliber som oppgis for Freedom-telefonen til sammen koste minst 300 kroner – altså nesten det tidobbelte.

Kirit Somaiya, indisk parlamentsmedlem, har bedt myndighetene etterforske selskapet bak Freedom 251.
Twitter/Kirit Somayia

Også Indias myndigheter har engasjert seg i saken, og blant annet raidet ett av Ringing Bells sine kontorer. Pramod Tiwari, indisk parlamentsmedlem, har uttalt at Freedom 251 rett og slett er «...årtusenets største svindel...», og en av hans parlamentskollegaer, Kirit Somaiya, har i en Twitter-post bedt myndighetene etterforske selskapet bak.

Problemene ser altså ut til å tårne seg opp for Ringing Bells, som i skrivende stund har mottatt over 30 000 forhåndsbestillinger på Freedom 251. Selve telefonen har hverken blitt ferdigdesignet eller satt i produksjon enda, men er lovet levert allerede i juni.

Etter kort tid byttet Ringing Bells ut telefonen du ser øverst i saken, med bilder av denne langt mindre imponerende enheten. Dette er nå telefonen som frontes som Freedom 251.
Ringing Bells

Dette målet kan vise seg å veldig fort slå sprekker, ettersom en talsperson for selskapet selv har uttalt til Android Authority at produksjonen først vil starte om seks til åtte måneder:

– Vi har ikke noen produksjonslokaler enda, så vi kan selvfølgelig ikke starte med å lage disse enhetene i full skala i India akkurat nå [...]. Vi er i ferd med å importere de nødvendige delene akkurat nå, og senere vil telefonen bli satt sammen i India. Om seks til åtte måneder vil vi være klare til å sette i gang en fullskalaproduksjon her.

Wall Street Journal mener på sin side at også dette er urealistisk, og at en etablering av en ny fabrikk vil kreve minst ett år før man ser noen produksjonsklar telefon.

Delte ut en annen produsents telefon som sin egen

Som om ikke dette var mistenkelig nok, så har selskapet ved en tidligere anledning delt ut enheter som tilsynelatende var den råbillige telefonen. Ved nærmere ettersyn viste det seg imidlertid å være den kinesiske telefonen Adcom Ikon 4, med logoen dekket av korrekturlakk.

Ringing Bells gikk tilbake på designet på telefonen, og nå er det telefonen til høyre som markedsføres. En liten endring, kan du si.
Ringing Bells/Tek.no, montasje

For øvrig kan det også nevnes at selskapet i skrivende stund etterforskes av de indiske skattemyndighetene for manglende dokumentasjon og godkjennelser.

Ringing Bells har også gått tilbake på tidligere uttalelser der de hevdet å ha en samarbeidsavtale med myndighetene om subsidiering gjennom «Made in India»-kampanjen, som er ment å støtte opp om lokal produksjon. Alt i alt tyder mye på at det rett og slett ikke er mulig å lage en fullblods smarttelefon for så lite penger som 32 kroner – og det er kanskje like greit.

Ute etter en billig og bra telefon?
Microsoft Lumia 550 er et godt alternativ – les testen her! »

(Kilde: Engadget, CNN, Android Authority, Wall Street Journal)

annonse