Til hovedinnhold

Apple må betale Nokia

Årelang patentstrid endte med seier til Nokia

I en lang patentstrid som begynte helt tilbake i 2009 da Nokia gikk til sak mot Apple, har partene nå kommet til enighet om et forlik. Kampen har vært lang, med søksmål og motsøksmål fra begge sider, og begge selskapene har siden starten lagt flere patenter til listen det strides om.

Avtalen som nå foreligger innebærer at Apple betaler Nokia en ikke offentliggjort sum som PCmag estimerer er åttesifret. Slik sett må avtalen betegnes som en slags seier til Nokia.

Apple skal etter sigende være mellomfornøyd med resultatet. Riktignok koster avtalen dem en del penger, men det har de som kjent ikke så rent lite av. På den annen side vil visstnok den foreliggende avtalen også åpne for at Nokia kan gå til lignende rettslige steg mot andre mobilprodusenter, spesifikt de som benytter seg av Android i sine telefoner, noe som altså vil si Apples argeste konkurrenter. Akkurat det er nok en tanke som varmer hos Apple.

I forhold til en del andre selskaper sitter ikke Google på særlig mange patenter de kan bruke i motsøksmål. De fleste av Googles rundt 600 patenter dreier seg om søketeknologi, noe som ikke gir spesielt heftig ammunisjon til patentrettsaker på mobilfronten. Til sammenligning sitter Microsoft på rundt 18 000 patenter, Nokia rundt 10 000, og også Apple har noen tusen patenter "på bok".

annonse