Til hovedinnhold

HPA-3: Gi hodetelefonene en boost

Etter hvert som MP3-spillere har blitt bedre så blir det desto viktigere med hodetelefonene du bruker. Men om du ikke vil bruke allverdens på rådyre hodetelefoner så er det fullt mulig å gi dine gamle en liten boost. Men virker det?

Har to formål

Den lille dingsen Headphone Amplifier fra Insignia, også kalt HPA-3, kobles enkelt mellom din MP3-spiller og dine hodetelefoner via en ekstra minijack-kabel. Formålet med den lille saken er todelt. For det første skal du få ekstra god lyd i hodetelefonene, dessuten skal batteriet i den lille boksen hjelpe til slik at hodetelefonene ikke drar mye strøm fra selve spilleren. På denne måten skal du kunne lytte til musikk over lengre tid selv om hodetelefonene dine krever mye.

Mest effekt når den slås av

Og joda, den lille forsterkeren har eneffekt. Når du kobler den til din spiller hører du kanskje ingen umiddelbar endring. Derimot blir forskjellen større når du fjerner den lille boksen igjen. Da vil du fort merke at lyden blir mye flatere og svakere enn med boksen koblet til. Den lille boksen fungerer altså litt som en slags boost-knapp for spilleren.
Derimot har den ikke den enorme effekten. Om du kobler denne på et par av Apples medfølgende øreplugger, så kan du ikke forvente å få samme lyd som om du kjøper inn et par av Koss, Sennheizer eller Bose sine beste hodetelefoner. Derimot vil du kunne forvente å få litt bedre lyd uten å skru opp volumet på spilleren, spørsmålet er om ikke en slik volumøkning vil kunne gi samme effekten.

Negative lydentusiaster
Lydnerder i reaksjonen stiller seg nemlig negative til om effekten av denne forsterkeren er stort bedre enn den du får om du skrur opp lyden på selve spilleren. De sammenligner denne forsterkeren med "loudness"-knappene som fins på flere stereoer og forsterkere, men som entusiaster holder seg langt unna. Om du skal få noe reelt utbytte av denne lille forsterkeren må du ha rimelig gode hodetelefoner i utgangspunktet er deres konklusjon, hodetelefoner som egentlig ikke er ment for MP3-spillere. Produsentene på sin side understreker at det er nettopp for avanserte hodetelefoner at denne lille forsterkeren er laget.
Våre lydentusiaster påpeker samtidig at forsterkeren fungerer bra som en skjøteledning, lyden ble i hvert fall ikke dårligere ved bruk av denne.


Om du har en forkjærlighet for "loudness"-knappen, eller opplever at hodetelefonene dine krever vel mye energi fra spilleren, så er dette et produkt du altså enkelt kan koble på din MP3. Derimot må du regne med å kjøpe en ny jackkabel som kan gå mellom miniforsterkeren og spilleren rimelig kjapt. Kabelen som følger med forsterekeren var nemlig langt ifra god nok til å tåle en tur i jakkelomma.
Miniforsterkeren veier 11 gram koster rundt 130 kroner i Norge. Forsterkeren går på 1 AAA-batteri og kommer i hvit og sort utgave.

Takk til KM Electronics for lån av produkt.

Mer om
annonse