– Ingen bevis for skadelig mobilstråling

Britiske helsemyndigheter har gått gjennom store mengder forskning, uten å finne noen sammenheng.

Mange frykter at stråling fra mobiltelefonen kan være skadelig, men nå går britiske helsemyndigheter ut med en beroligende melding til de som måtte være bekymret.

Britiske Health Protection Agency (HPA) har gått gjennom hundrevis av forskningsrapporter, men har ikke klart å finne noen sammenheng mellom mobilstråling og kreft, hjernefunksjon eller sterilitet. Det skriver BBC.

Dette er den største gjennomgangen noensinne av forskningsresultater som omhandler sikkerhet ved bruk av mobiltelefoner.

Klarte ikke å påvise "el-overfølsomhet"

Undersøkelsen ble gjort ved at en gruppe eksperter gikk gjennom all den viktigste forskningen som er gjort av effekter av mobilstråling. Konklusjonen er at mennesker som påvirkes av stråling som ligger innenfor de britiske anbefalingene ikke opplevde noen målbare symptomer.

Undersøkelsen inkluderte også personer som mente de var følsomme for elektromagnetisk stråling – såkalt "el-overfølsomhet". Tidligere har Gro Harlem Brundtland hevdet å få plager av mobilstråling, og senere blitt kraftig kritisert for å ha skapt unødvendig frykt.

HPA sier imidlertid at man bør fortsette å gjøre undersøkelser, ettersom man ikke vet så mye om langtidseffekter ennå. De anbefaler også at barn unngår å bruke mobiltelefoner mye, for sikkerhets skyld.

– Vi kan ikke vite noe om langtidseffektene for noe som har eksistert i en såpass kort periode, sier professor Anthony Swerdlow, som ledet ekspertgruppen, til BBC.

Les også: Gro har gjort nordmenn reddere for stråling og Mobilen koker ikke hjernen din

(Kilde: BBC)

Les også
Er mobilbruk skadelig for barnehjerner?
Les også
Pong iPad- og iPhone-deksler: – Bedre dekning og mindre stråling
Les også
Disse mobilene stråler mest
Mer om
annonse