Til hovedinnhold

Internett er kanskje mindre enn du tror

I alle fall ifølge denne snodige statistikken.

iStock/20923045

Det er ingen hemmelighet at Internett er stort. Man regner med at det er rundt 14 milliarder individuelle nettsider på den store verdensveven, og da skulle man kanskje tro at det var enorme avstander mellom mange av sidene.

Den ungarske forskeren Albert-László Barabási har derimot funnet ut at dette slettes ikke er tilfellet. Ved å gå gjennom de drøye 1 billion dokumentene som finnes ute på nett – det vil si alt fra nettsider, bilder, videoer, musikkfiler og annet som måtte være lagret rundt omkring – har Barabási funnet ut at det kun er opptil 19 klikk som skiller absolutt alt nettinnhold i verden.

Isolert flertall

Det oppsiktsvekkende funnet er publisert hos Philosophical Transactions of the Royal Society, hvor det kommer fram at Barabási skapte sin egen datamodell for å foreta sine beregninger.

Til tross for det lave antallet klikk som binder nettet sammen, er faktisk mesteparten av nettsidene dårlig knyttet til resten av verden. Heldigvis er det noe som heter søkemotorer, indekser og andre former for informasjonssamlere, som i aller høyeste grad er tilknyttet andre sider.

Disse knutepunktene er dermed svært viktig for navigasjonen på nett, og gjør at du og jeg kan klikke oss videre til alle nettsider i løpet av de neste 19 klikkene fra siden du er inne på nå.

De fåtallige knutepunktene vitner i tillegg om hvilken risiko det er på nettet. Hvis én eller flere av disse skulle bli slått ut av et angrep, ville det betydd isolasjon for en hel del nettsider. Heldigvis er disse stedene blant de best beskyttede på nett.

Menneskelig natur

Ifølge Barabási forteller 19-klikksfenomenet noe grunnleggende om menneskets natur. Vi har en tendens til å samles i samfunn og fellesskap, enten det er digitalt eller i «den virkelige verden».

Lenkene mellom nettsteder er heller ingen tilfeldighet. Som virkelighetens tilknytninger, er lenker på nett organisert i et sammensurium med et visst hierarki. Her spiller områder, land og temaer inn, slik at uansett hvor mye Internett skulle finne på å vokse, vil den samme organiseringen finne sted.

Hvis dette skal endres, må det altså dype endringer til i samfunnet – som for eksempel en gigantisk revolusjon, kolonisering av verdensrommet eller lignende.

Lurer du på hvem som har raskest Internett i verden?
Her er stedet med det kjappeste nettet »

(Kilde: Smithsonian)

annonse