Til hovedinnhold

Se bildene fra innsiden av Facebooks servermekka

Har åpnet nytt senter i Sverige.

Facebook

Facebooks nye datasenter

Facebook har i dag over 1,1 milliarder aktive medlemmer hver måned, medlemmer som høsten 2012 delte 2,5 millioner oppdateringer, 2,7 millioner likes og 300 millioner bilder – data som tilsvarer 500 terabyte – hvert eneste dag. I tillegg må systemene til Facebook kverne 105 terabyte med data hver eneste halvtime bare for å holde nyhetstrømmen din oppdatert.

For å holde det hele gående døgnet rundt verden over, trenger selskapet mye datakraft. Tilbake i 2011 åpnet Facebook et helt nytt datasenter i USA, men det er ikke nok. Onsdag forrige uke klippet de snoren til nok et datasenter – i Sverige, som første sted utenfor USA.

11 fotballbaner

Det var i 2011 at Facebook besluttet å bygge det nye senteret, i den lille og kalde byen Luleå øverst ved Østersjøen mot Finland. Bygget er større enn 11 store fotballbaner, rundt 85 000 kvatratmeter, og det skal håndtere trafikk fra hele verden.

Luleå ligger ikke langt fra polarsirkelen, som er mye av grunnen til at Facebook valgte dette stedet. Her er det kaldt året rundt, og om vinteren er det ikke unormalt å passere 30 kuldegrader på gradestokken. Det sosiale nettstedet utnytter lave temperaturene til å dytte store mengder kald luft inn i serverutstyret. Når luften allerede er kald utenfor, senker det energibehovet betraktelig.

I en pressemelding påstår selskapet at dette trolig er det mest effektive datasenteret i verden. Og når det først trenger energi, får det all strømmen fra fornybare energikilder – og da hovedsaklig fra vannkraft. Overskuddsvarmen blir brukt til å varme de tilhørende kontorene.

Egen standard for komponentene

Komponentene i det nye senteret, alt fra servere til strømsystemene, er designet rundt Facebooks «Open Compute Project». Dette prosjektet setter en rekke standarder for samtlige komponenter i parken, slik at utstyret skal lages uten noe ekstra dill-dall.

Dill-dall er i dette tilfellet ekstra biter med metall, plast og andre ting på komponentene som rett og slett ikke er nødvendig for Facebooks bruk. Når Facebook har laget en ny slik komponent, deler de tegningene slik at hvem som helst kan bidra til å forbedre dem.

Med selskapets massive behov for datalagring har de tatt i bruk såkalte Hadoop-klynger, som har mer enn 100 petabyte lagringsplass. Én petabyte er omtrent én million gigabyte, og Facebooks Hadoop-klynger skal være de største i verden – og de utvides jevnt og trutt.

På innsiden er det utvilsomt mye spennende som skjer i et slikt datasenter:
Bli med inn i et toppmoderne norsk datasenter, så vi forteller deg hvordan de fungerer »

Videre nedover og på de påfølgende sidene, viser vi én video og en serie med bilder Facebook har sluppet i forbindelse med åpningen av senteret.

Utsiden av den massive hallen i Luleå.Foto: Facebook
Foto: Facebook
Nærbilde av nettkoblingen i Facebooks nye datasenter.Foto: Facebook
Foto: Facebook

Bli med over til neste side, for å se flere bilder »

Bilder fra innsiden av senteret

Foto: Facebook
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Kong Carl Gustaf var på besøk under byggingen.Foto: Facebook
Sjefen for datasenteret, Joel Kjellgren, står foran innsuget av kald luft (til høyre).Foto: Facebook
En serie kraftige vifter suger kald luft inn.Foto: Facebook
En serie kraftige vifter suger kald luft inn.Foto: Facebook

Bli med over til neste side, for å se flere bilder »

Bilder fra innsiden av senteret

Viftesystemet.Foto: Facebook
Viftesystemet.Foto: Facebook
Viftesystemet som suger kald luft inn.Foto: Facebook
Massive filtre, på begge sider av denne gangen, renser mye av luften.Foto: Facebook
Datahallen har også en større del med kontorer og oppholdsrom for de ansatte.Foto: Facebook
Ett av oppholdsrommene.Foto: Facebook
Kontorer i den nye datahallen.Foto: Facebook
Ett av oppholdsrommene.Foto: Facebook

På innsiden er det utvilsomt mye spennende som skjer i et slikt datasenter:
Bli med inn i et toppmoderne datasenter, der vi forteller deg hvordan de fungerer »

annonse