Til hovedinnhold

Fanget alle fire elementene i ett bilde

Dette bildet er ikke manipulert.

Laya Gerlock, via Youtube

Som alle fotografer vet er grundig planlegging og god timing viktige ledd i å ta interessante bilder, noe vi så sist så et godt eksempel på i form av et bilde av romstasjonen ISSs raske ferd forbi månen.

Nettstedet DIY Photography kan nå melde om et annet interessant fotoprosjekt som også krevde nøye forberedelser, men av en litt annen art.

Vrient bilde av de fire elementene

Prosjektet ble utført av en filippinsk portrettfotograf ved navn Laya Gerlock, som ville prøve seg på et aldri så lite kreativt sidesprang. Han ville nemlig fotografere alle de fire elementene samtidig, altså jord, ild, vann og luft – oppstilt i vinglass.

Gerlock tok et slikt bilde allerede for tre år siden, men da «jukset» han ved å ta separate bilder av elementene for deretter å kombinere dem med Photoshop. Denne gangen ville han imidlertid utfordre seg selv ved å fange opp alle fire motivene i ett bilde, noe som bød på problemer både i forhold til timing og eksponering.

Fotografen ville nemlig ha bevegelse i bildet, og til dette måtte han bruke assistenter. Luft-elementet ble illustrert ved at en av assistentene drysset en form for pulver over glasset, ild ble skapt ved å antenne et papirstykke og for å oppnå en spruteeffekt i vannet slapp man en gulrot i glasset. Vannet ble også farget med blå konditorfarge.

35 forsøk

Alle disse handlingene måtte så koordineres perfekt, noe som tok intet mindre enn to timer og 35 forsøk. Når det gjaldt eksponeringen var problemet at ild ideelt sett må fotografes med lang lukkertid, mens vanneffekten på sin side krever kort lukkertid.

Dette løste fotografen ved å stille inn kameraet på lang lukkertid, nærmere bestemt tre sekunder, og stille blitsen til fremre lukkergardin, det vil si at blitsen utløses idet lukkeren åpner seg.

På denne måten ble blitsen altså brukt til å fryse vann- og luftelementene, mens resten av eksponeringstiden gikk med til å fange opp ilden. Av andre innstillinger var blenderen for øvrig satt til f/13 og ISO-verdien var på 200. Sjekk ut videoen av den tidkrevende prosessen under.

Mars-kjøretøyet Curiosity knipset også et uvanlig motiv nylig: Her er Jorden fotografert 160 millioner kilometer unna »

(Kilde: DIY Photography)

annonse