Nyhet

Denne «skjermen» gjør digital informasjon til fysiske former

Amerikanske forskere med spennende konsept.

Selv om vi ennå ikke har sett noe til det i butikkene, leker forskere seg stadig med nye former for interaksjonsteknologier av både praktisk og eksotisk karakter.

Tidligere har vi blant annet skrevet om et system som lar deg kjenne på virtuelle objekter i løse luften ved hjelp av lydbølger, en skjerm-prototype som gir fysiske tilbakemeldinger og allstedsværende berøringsflater.

Inn i rekken av spennende interaksjonseksperimenter føyer det seg nå et fiffig, futuristisk prosjekt fra amerikanske forskere tilknyttet det kjente teknologiuniversitet MIT, melder Business Insider.

Digitalt blir fysisk

En gruppe ved universitet som kaller seg for «Tangible Media Group» jobber nemlig iherdig med konsepter som innebærer noe så snedig som å forvandle digital informasjon til fysisk følbare former.

Gruppen jobber med flere ulike idéer, men den kanskje mest iøyenfallende er en løsning som har fått navnet InFORM. InFORM er en slags «skjerm» som er i stand til å danne tredimensjonale former basert på digital informasjon fra en bruker.

I demonstrasjonsvideoen leses brukerens håndbevegelser av med et Kinect-kamera og manifisterer seg fysisk på InFORM-skjermen, noe som gjør det mulig å skyve en ball, eller andre gjenstander, frem og tilbake uten at brukeren er fysisk til stede.

Kan få flere bruksområder

Det går også an å samhandle med innretningen mer direkte, ved å for eksempel bruke hendene til å lage tredimensjonale grafer og lignende, i kombinasjon med en projektor.

Selve skjermen består av et rutenett av «pinner» som kontrolleres av dataalgoritmer og som heves og senkes med høy presisjon slik at det skapes tredimensjonale mønstre på overflaten. Maskinvaremessig er den nok enn så lenge for stor og klumpete til å utgjøre et kommersielt gangbart produkt.

Ifølge ildsjelene bak prosjektet er InFORM imidlertid en lovende prototype som kan få mulige bruksområder innen for eksempel byplanlegging, arkitektur og til og med kirurgi med tiden. Gå til MIT for mer informasjon og sjekk ut video under.

Britiske forskere har også et artig konsept på gang: Lar deg kjenne virtuelle objekter i løse luften uten utstyr »

(Kilde: MIT, via Business Insider)

Les også
Nå har de laget hologramskjermene
Les også
Dette er trolig verdens mest krevende datasimulering
Les også
MIT frikjenner seg selv etter Swartz' død
Les også
Nå vil Microsoft sende digital informasjon «gjennom kroppen»
Les også
Denne skjermen lar deg «kjenne» på bildene
Les også
Se PC-en der du kan ta og dra i alt innholdet
annonse