Til hovedinnhold

Slik blir Windows 8-nettbrettet

Tynn, lett og med krefter i massevis.

Det er mulig du ikke visste dette, men Microsoft prøvde seg for mange år siden på å lage en tablet – eller nettbrett, som vi kaller det i dag. Men selv om nettbrettet fungerte teknisk ganske greit, hadde det likevel ikke et bruksområde for folk flest.

Les også: Windows 8-nettbrett kommer til høsten

Det har siden endret seg drastisk med bedre nettlinjer, videotjenester, sosiale nettverk og ikke minst et ras av spill og andre programmer mye takket være Apple, iPad og App Store.

Ipads suksess har sørget for at vi i dag faktisk bruker nettbrettene, men ennå er det ikke dukket opp et skikkelig produkt som kjører Windows – som tross alt er det operativsystemet folk flest har best kjennskap til.

Det kan endre seg dersom det er hold i informasjonen Intel har annonsert om det kommende nettbrettet som kjører Windows 8. På en pressenkonferanse i Beijing nylig avduket Intel listen med spesifikasjoner de jobber mot.

Disse spesifikasjonene kommer i tillegg til de Microsoft allerede har annonsert.

Tynne, lette og brukervennlige arbeidshester

Microsofts visjon er å levere tynne og lekre maskiner som er like brukervennlige som Apple sine, men som samtidig kan gjøre nytte som en arbeidshest slik Windows-maskiner gjerne er i dag. Dette vil bli den første maskinen med et operativsystem fra Micrsosoft som er optimalisert for berøringsskjermer.

Målet er å lage maskiner som ikke er tykkere enn ni millimeter og veie under 680 gram, og som samtidig har en fullverdig prosessor med to kjerner og «turbofunksjon», nærmere bestemt Atom Z2760 «Clover Trail». Prosessoren har også «Hyper-Threading» som gjør at de to kjernene kan oppføre seg som fire i enkelte tilfeller, skriver australske Cnet.com.

Intel foreslår to typer nettbrett: Et rent 10-tommers nettbrett og en 11-tommers hybrid med fysisk tastatur. Dingsen skal også ha opp mot ni timers batterilevetid og selvsagt mobilnettverket 3G (muligens 4G).

Videre vil aldri Win 8-nettbrettet slå seg helt av, men befinne seg i en tilstand kalt Connected Standby, skriver danske Ekstra Bladet.

Intel forventer at nettbrettene kan være på markedet i løpet av siste kvartal i 2012.

Microsoft gikk nylig ut med retningslinjer for hvordan Windows 8-apper kan tilpasses det nye Metro-grensesnittet. Her kan du se hvor lekre Windows 8-appene blir.

Les også: Her er nyhetene i Windows Phone 8

Her kan du se en videodemonstrasjon av Windows 8 for nettbrett, fra Computex 2011 i Taipei:

annonse