Til hovedinnhold
Nyhet– 3D gjør ikke opplevelsen bedre

– 3D gjør ikke opplevelsen bedre

Forskning viser at 3D-teknologi heller forårsaker hodepine og problemer for øynene.

Filmbransjen og produsenter av TV-er og dataskjermer har trykket den stereoskopiske 3D-teknologien til sitt bryst og har forsøkt å gjøre teknologien spennende og populær for forbrukerne. Begeistringen for 3D har likevel aldri tatt helt av, og nå kan en ny amerikansk studie kanskje bidra til å forklare hvorfor.

Forskningsrapporten hevder at teknologien slettes ikke forsterker eller forbedrer filmopplevelsen, og at den i stedet forårsaker overanstrengelse av øynene, hodepine og andre problemer.

Overraskede forskere

Undersøkelsen ble ledet av L. Mark Carrier fra California State University og involverte 400 kinogjengere som så én av tre filmer – Alice in Wonderland, Clash of the Titans og How to Train Your Dragon – i 2D eller 3D. Deretter ble testsubjektene spurt om å vurdere opplevelsen.

Forskerne ble overrasket over resultatet – kinogjengerne kunne melde om liten eller ingen forskjell mellom å se film i 2D eller 3D. Stereoskopisk 3D skaper verken flere emosjonelle reaksjoner, gir ikke en mer oppslukende opplevelse og gjør det ikke lettere for seerne å huske detaljer fra filmen.

Tre ganger mer sannsynlig med ubehag

Resultatet ble presentert på den årlige konferansen til America Psychological Association i Washington DC, og viste også til at det var tre ganger mer sannsynlig for 3D-seere å oppleve overanstrengelse av øynene, hodepine eller problemer med synet.

Forskerne tror at mange fremdeles vil velge å oppleve 3D-teknologi på grunn av de stereoskopiske effektene, men understreker at totalt sett bør man belage seg på økt sjanse for å oppleve ubehag.

L. Mark Carrier og kollegene skal fortsette å analysere data fra forskningen for å få stadig økt forståelse for hvordan 3D påvirker forbrukerne.

(Kilde: What Hi-Fi?)

annonse