Tek.no

Nyhet

Fujifilm frir til Leica-brukerne

Annonserer ny adapter for M-fatning til X-Pro1.

24 Mai 2012 18:31

Fujifilms entusiastmodell X-Pro1 har tidligere blitt omtalt som en fattigmanns-Leica, fordi den har mange av de samme egenskapene som M-modellene fra den tyske kameraprodusenten. Med et kamerahus i samme størrelse, retrodesign og en optisk rammesøker er ikke sammenligningen så overraskende. X-Pro1 har imidlertid en vesentlig mer beskjeden optikkpark sammenlignet med den tyske kameragiganten, og selv om det er annonsert flere modeller til serien i fremtiden er det foreløpig kun tre fastobjektiver som kan kjøpes til systemet.

Les også: Er ulydene borte fra Fujfilm X-Pro1?

Da Fujifilm lanserte X-Pro1, annonserte de samtidig en adapter som skulle gjøre at man kunne bruke Leicas M-objektiver på det nye kamerasystemet. Det begynner å bli en stund siden X-Pro1 ble tilgjengelig for salg, men adapteren har latt vente på seg.

Nå er imidlertid ventetiden over, for Fujifilm har nå lansert den nye adapteren. Med en firmwareoppdatering vil X-Pro1 få en egen meny som blir aktivert ved å trykke på funksjonsknappen. I denne menyen finnes det profiler til ulike Leica-objektiver, og har man da montert på et M-objektiv vil kameraet dermed automatisk korrigere for vignettering, fortegning og fargefeilbrytning. Man har også mulighet til å gjøre justeringer av hvor mye kameraet skal korrigere, eller man kan velge å skru av alle typer for korreksjon om man ønsker det.

Les også: Sjekk bildekvaliten på Fujifilm X-Pro1

Fujifilm X-Pro1 med den nye adapteren.

I utgangspunktet er det lagt inn støtte for fire Leica-objektiver, samt to udefinerte profiler hvor man selv kan legge inn data for korreksjon av selvvalgt Leica-optikk. De fire standardprofilene er Leicas 21 mm, 24 mm, 28 mm og 35 mm. Kameraets elektroniske søker vil korrigere for brennvidden og gi et 100 prosent utstnitt med de fire objektivene, mens den optiske søkeren vil få opp linjer som viser utsnittet.

Den nye adapteren er laget i rustfritt stål og aluminium, og vil bli tilgjengelig i juni. Da vil også firmwareoppdateringen som aktiverer funksjonene bli tilgjengelig. Veiledende pris er 200 amerikanske dollar, eller omtrent 1200 norske kroner. En hyggelig nyhet for de som kanskje har Leica-optikk fra før, eller Leica-brukere som gjerne kunne tenke seg X-Pro1 som et kamera nummer to.

Les også: Fujifilm forbedrer X100

Kilde: www.dpreview.com

Les også
Billig og lyssterkt fra Pentax
Les også
Den unge mannen og det gamle kameraet
Les også
Fujifilm forbedrer X100
Les også
Stappfullt av ny teknologi
Les også
Bruk Leicaoptikk på Sony NEX
Les også
Kenko-Tokina slipper variabelt ND-filter
annonse

Les også