83-åring fikk verdens første 3D-printede kjeve

Underkjeve på eldre frue ble erstattet takket være 3D-printing.

Da en 83 år gammel kvinne fikk en alvorlig infeksjon i underkjeven, visste hun ikke at hun skulle skrive historie. Av mangel på andre alternativer besluttet legene å like greit bytte ut underkjeven med et implantat skapt ved hjelp av en 3D-printer.

Den bemerkelsesverdige fortellingen utspant seg i Nederland og skal være den første gangen et inngrep er blitt foretatt med et 3D-printet implantat.

Titan-kjeve

Vanligvis pleier leger å rekonstruere kroppsdeler på en helt annen måte, men på grunn av kvinnens alder og en rekke andre faktorer, var dette for risikabelt. Legene jobbet derfor sammen med implantatselskapet Xilloc for å skape en funksjonell 3D-printet modell.

Implantatet er lagd av titan, som ble 3D-printet fra titan i pulverform via en prosess kjent som lasersmelting. Denne teknikken tar i bruk en laser for å fusjonere pulveret lag for lag.

Designen på implantatet ble skapt ved hjelp av vanlige 3D-printermetoder. Etter at den kunstige kjeven var ferdigprodusert, ble den sprayet med et stoff som etterlikner beinvev. Deretter ble kjeven kirurgisk festet til kvinnens hodeskalle.

Stort potensiale

83-åringen kunne snakke og svelge normalt allerede dagen etter operasjonen, og har siden gjennomgått en hel operasjon av munnen etter at inngrepet hadde leget ferdig.

3D-printing gjør at proteser og implantater blir tilpasset pasientene på en mest mulig nøyaktig måte. Hva som skjer videre innen denne utviklingen gjenstår å se, men det kan fort tenkes at proteser til armer og bein, og etter hvert erstatninger for interne organer kan bli mulig ved hjelp av 3D-printing.

(Kilde: DePers)

Les også
Nå kan du printe ut statuer til deg selv
Les også
3D-printere revolusjonerer filmbransjen
Les også
3D-printer skriver ut et helt hus
Les også
Skal 3D-printe dinosaurer
Les også
Spray antennen rett på veggen
Les også
Nå kan du selge reklameplass på hodet
Les også
En slik 3D-«printer» har du ikke sett før
Les også
The Pirate Bay åpner for deling av 3D-objekter
Les også
Møt Printrbot – en 3D-printer for alle
Les også
Se den innovative forskningsmetoden
Les også
3D-printer gjør barnas tegninger om til leketøy
annonse