Hva er galt med dette bildet?
Nok en fotofadese fra syriske myndigheter
Forfengelige statsledere, overambisiøse fotografer og aviser som gjerne vil “pynte” litt på sannheten. Dette er noen av ingrediensene som har preget mye av fotoverdenen de siste månedene. Vi kunne tidligere melde om Miguel Tovar , som mistet jobben som pressefotograf i Associated Press for å ha fjernet sin egen skygge fra et bilde. Men vi kan ikke med sikkerhet si at noen av de ansvarlige for disse redigerings-fadesene har lidd samme skjebne. Her nevner vi de verste Photoshop-tabbene den siste tiden.
Svever over gulvet
Bildet som viser syrias president Bashar Assad utnevne en ny borgermester i byen Hama har blitt heftig omtalt i mediene de siste dagene, og føyer seg i enn stadig lengre rekke med bildefadeser den siste tiden. Helt siden han tok over makten i landet i 2000 har han blitt kjent for å være en streng leder og sparke statsansatte hvis de ikke klarer å gjøre jobben sin. Den forrige borgemesteren i Hama klarte ikke å holde orden på opprørerne i byen tidligere i år og måtte derfor forlate kontoret sitt. Dermed var det viktig å dokumentere utnevnelsen av byens nye borgermester.
Problemet er at Assad “svever” over bakken når dette bildet ble tatt. Blant annet skal høyre vindusrad være en smule hevet over venstre vindusrad. Mange synes også at perspektivet på bordet virker rart og tror faktisk at bordet ble lagt til i ettertid for å skjule skjøten.
- Jeg tror de har tatt to bilder og så smeltet dem sammen for å få det til å se ut som de er i samme rom. Han til høyre (Assad) står høyere i rommet enn han til venstre. Høyresiden på bildet er dratt nedover for å få det i samme plan som venstre side, sier David McCoy i The Guardian.
Var misfornøyd med skrytebilde
Et annet eksempel på slike dårlige fotomontasjer har vært kinas nylige bilde som viser tre myndighetspersoner inspisere en vei. Figurenes skarpe kanter og det at de “flyr” over veien gjorde at mange raskt oppdaget manipuleringen. Bildet ble tatt i forbindelse med en åpningen av en ny vei sør for landet, noe myndighetene gjerne ville ta skrytebilder av.
Imidlertid likte ikke fotografen resultatene da han jobbet med bildene så han valgte rett og slett å lime inn skikkelsene et annet sted som vi tydelig kan se i bildet under. Fadesebildet har også blitt en hit på nettet og flere har valgt å parodiere det.
Forfengelig statsleder
En annen arabisk president som beordret redigering bilder er Egypts avgåtte president Mubarak. I et bilde tatt i forbindelse med Obamas statsbesøk i landet ifjor, likte han dårlig å være sist i rekken. Dermed tok han saken i egne hender og fikk fotoredaksjonen i avisen Al Ahram til, på amatørmessig vis, sette han fremst i rekken. Heldigvis kunne bloggere verden over se dette og manipuleringen gikk sin seiersgang verden rundt. Noen måneder senere måtte presidenten flykte landet etter massive protester fra landets befolkning mot hans regime.