Tek.no

Nyhet

FM-radioen skal bort i 2017

Vegard Ottervig
4 Feb 2011 17:30

Regjeringen har i dag vedtatt å stenge FM-båndet for radiosendinger i 2017, noe som innebærer at man ikke lenger kan motta vanlige analoge radiosendinger. Innen 2017 må altså alle som ønsker å lytte til radio ha kjøpt DAB-radioer som kan ta inn digitale sendinger.

DAB (Digital Audio Broadcasting) er en digital radioteknologi som skal tilby bedre lyd enn tradisjonelle FM/AM-radiosendinger, gi tilgjengelighet til et større antall kanaler, ha et mer brukervennlig grensesnitt og lavere kostnader. Teknologien har også blitt kritisert på grunn av nettopp kvalitet, kostnader og signalforsinkelser.

NRK er pådriver

Vedtaket som fattes i dag er et resultat av en årelang strategi fra myndighetene, påbegynt av daværende kulturminister Trond Giske og nå avgjort av nåværende kulturminister Anniken Huitfeldt. Statlig eide NRK er en av de største pådriverne for DAB, da de ønsker å få hele Norge over på digital radio.

Problemet for NRK er at det hittil har vært relativt liten interesse blant folk for å gå over til DAB, men nå blir det altså løst ved å legge ned FM-båndet. NRK har sammen med de største kommersielle radiokanalene dannet Digital-radio AS for å videre styrke sin innsats mot den digitale hverdagen.

DAB+ for bedre kvalitet

For å stagge mange av de tidligere problemene til DAB – som for eksempel varierende kvalitet og manglende kompatibilitet med bil – har det blitt utviklet DAB+, som skal tilby bedre tjenester innen nevnte problemområder.

DAB+ er dessverre ikke bakoverkompatibel med DAB, og en mulig løsning vil derfor være å sende DAB og DAB+ parallelt fremover. Man kan også kjøpe en firmware-oppgradering til eldre DAB-spillere for å kunne motta DAB+.

Den endelige slukkingen av FM-båndet vil mest sannsynlig vekke debatt, da det er anslått at det finnes rundt 15 millioner FM-radioer rundt omkring i Norge. Til sammenlikning har det blitt solgt 300 000 DAB-radioer de siste årene.

(Kilde: Aftenposten)

Les også
Vi får snart full DAB-dekning
Les også
Pass på – ikke DAB av!
Les også
Sonys første radioer med DAB+
Les også
Vanndrevet radio i dusjen
Les også
Retro DAB-radio med dokking
Les også
Pinell Iconnect
Les også
Revo Heritage
Les også
DAB-radio for Onkyos 7-serie
Les også
Pure vil revolusjonere radioen
annonse

Les også