Til hovedinnhold

Fjernsyn slik du aldri har sett det

Her viser de fram en
450 tommers skjerm med 8K-oppløsning.

Gunnar Stavrum

Vi er hos forskningsavdelingen til den japanske rikskringkastingen NHK.

I murblokken litt utenfor Tokyo sentrum arbeider det 225 ingeniører – 85 av dem med doktorgrad – pluss en rettighetsadvokat.

Sistnevnte er viktig: Teknologien som utvikles her blir fjernsynsapparater i Norge om kanskje 10-15 år.

Et helt annet fjernsyn

Både hos NHK og Sony forskes det hardt langs flere spor: Høyere oppløsning for mer detaljrike bilder, forbedret lyd, naturtro 3D og å koble fjernsynsprogrammene sammen med informasjon fra internett.

Mest imponerende er utviklingen innen oppløsning. Hos NHK henger en 450 tommers stor skjerm (sånn cirka 100 vanlige stueskjermer), og fjernsynsbildene viste små detaljer og sylskarpe naturbilder.

– Vi har utviklet kameraene selv. Første generasjon veide 80 kilogram, så produserte vi et kamera på 40 kilogram, og nå er vi nede på 20 kilogram, fortalte forskerne.

– Det er ennå ikke lett nok for den vanlige forbruker, men vi kan i det minste ta med oss kameraene.

Resultatet er en fjernsynsopplevelse verden aldri har sett maken til. Bildene var så klare og detaljrike at det føltes som å stå midt i kornåkeren og høre vinden suse.

16 ganger HD

For de teknisk interesserte betyr Super Hi-vision et bilde på 7680 piksler bredde, og 4320 linjer i høyde. Bildet er på 33 megapiksler, noe som er 16 ganger mer enn i et vanlig HD-bilde. Dessverre trengs det også litt båndbredde for å sende signalet – eller sånn cirka 24 gigabit – altså vesentlig mer enn de fleste kan drømme om hjemme.

– Vi forsker på komprimering, og håper å få ned båndbreddebehovet betraktelig, ble det opplyst.

Demonstrasjon av såkalt Integral 3D. Foto: Gunnar Stavrum

3D uten briller

Selv om tredimensjonale bilder ikke har tatt helt av i fjernsynsbransjen, så forsker NHK videre. Og det som kommer er muligheten til å se 3D uten briller. Samtidig forandrer bildet seg etter hvor du står, omtrent som i virkeligheten.

Det betyr at du kan flytte deg unna en pil som kommer i full fart, og se den fare forbi – eller flytte deg for å se fra en annen vinkel, hva som skjuler seg bak et objekt.

Hos NHK tror man såkalt integral 3DTV kan bli kommersielle produkt innen 20 år.

Internett og TV skal bli én og samme ting. Foto: Gunnar Stavrum

Sony har også planer

Den japanske kringkasteren jobber tett sammen med Sony, som også arbeider med forbedret 3D og ikke minst integrasjonen av fjernsyn og internett i ett skjermbilde.

Hos Sony er man mer optimistisk om når produktene kommer i butikken:

– Den internasjonale standarden MPEG har snart ferdig prinsippene for hvordan integral 3D skal sendes, sier man der.

I praksis betyr det at man har kommet et langt stykke nærmere et kommersielt produkt.

annonse