Til hovedinnhold

Fortnite får ikke komme tilbake til App Store

Men Epic fikk en liten seier i kampen mot Apple likevel.

Niklas Plikk

Det pågår en hard kamp mellom Apple og spillutvikleren Epic Games. Det vil det trolig gjøre i mange måneder fremover, ettersom Epic har saksøkt Apple etter at de kastet ut Fortnite fra applikasjonsbutikken App Store.

Apple bestemte seg også for å begrense tilgang til deres utviklerverktøy til Epics utviklere, noe som ville ha forhindret også andre utviklere å bruke Epics populære grafikkmotor, Unreal Engine.

Epic var raskt ute med å be retten om hjelp, for å utsette Apples avgjørelse. Nå har dommeren i Apple og Epic Games-saken, Yvonne Gonzales Rogers, utstedt en midlertidig forføyning.

Fortnite forblir utestengt

I dommen hennes sier hun at Epic har brutt avtalen deres med Apple ved å prøve å tjene penger på Fortnite uten å betale Apple sin rettmessige andel. Samtidig sier hun at de ikke har brutt noen kontrakt knyttet til Unreal Engine og utviklerverktøyene.

Derfor vil Fortnite forbli utestengt fra App Store, mens Unreal Engine fortsatt kan utvikles og distribueres som tidligere.

– Epic Games og Apple står fritt til å kjempe mot hverandre, men krangelen deres burde ikke skape kaos for de rundt dem, skrev Rogers i dommen sin.

Populær grafikkmotor

Epics Unreal Engine er en grafikkmotor brukt av hundrevis av programmer og spill, og er trolig den mest populære og mest tilgjengelige grafikkmotoren som finnes. Hadde Apple fått det slik de ville, å kutte ut Epic fra utviklerverktøyene til iOS og Mac, ville ikke Epic Games lenger kunne lisensiere ut og distribuere grafikkmotoren til andre utviklere.

Og det er ikke bare små aktører som benytter seg av Epic Games’ grafikkmotor. Microsoft bruker for eksempel Unreal Engine for spillutvikling, og avgjørelsen ville ha rammet også dem hvis den hadde gått igjennom. Dette har de uttalt offentlig også, og har blitt en viktig støttespiller for Epic i rettssaken mot Apple.

annonse