Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

De beste skjermene som kommer i år

Endelig kommer OLED-skjermene for fullt. Og de blir raske!

Samsung Odyssey OLED G9 er en av flere skjermer som får raskt OLED-panel i år.
Vegar Jansen, Tek.no

Det ble lansert flere nyheter for PC-spillere under den store CES-messen i Las Vegas forrige uke. En kategori sto likevel ekstra ut i år:

Spillskjermer.

Det er det flere grunner til, men særlig to egenskaper vi har ventet lenge på skal ha mye av æren for at det ble sånn.

For det første kommer OLED-paneler endelig i mer fornuftige størrelser enn tidligere, og det uten at prisen tar helt av. Panelene fortsetter dessuten å bli raskere. Snart kan du for eksempel kjøpe deg en skjerm som kan vise over 500 bilder i sekundet!

Vi har allerede sniktittet på noen av skjermene vi fant på messegulvet, men her samler vi den viktigste infoen både om disse og andre spennende skjermnyheter vi ikke fikk tid til å skrive om.

Alle ventes å bli tilgjengelige i løpet av året, og noen slippes allerede i vinter.

Her er våre skjermfavoritter som ble vist frem:

OLED-skjermer med 240 Hz for entusiastspillere

Skjermene med størst potensial til å bli salgsvinnere er en «trio» med lignende egenskaper fra LG, Acer og Asus. De bruker alle et kjent 16:9-format, et flatt 27-tommers panel så de passer på de fleste pulter, og de har 1440p-oppløsning slik at bildet er skarpt og spillene flyter fint selv om du ikke har et grafikkort til over 20.000 kroner.

Perfekt for de fleste entusiast-gamere, med andre ord, selv om de ikke blir direkte billige når de slippes. Samtlige tre skjermer vil trolig få en pris på over 10.000 kroner.

De skiller seg uansett fra tidligere skjermer i denne kategorien ved at de nå kommer med både OLED-paneler og 240 Hz oppdateringsfrekvens.

OLED-paneler har et uendelig dypt sortnivå, høy dynamikk, god skarphet og kanskje viktigst for spillere: null responstid og ingen ghosting eller lignende som er en plage på dagens skjermer.

Dessuten ser de nye OLED-panelene ut til å kunne levere lyssterke bilder.

Med mulighet til å vise inntil 240 bilder i sekundet kan de også brukes av kravstore FPS-gamere, selv om det jo finnes enda raskere paneler der ute (bare uten OLED-teknologi).

Asus ROG Swift PG27AQDM

Spesifikasjoner: 27", 2560 x 1440, 240 Hz, OLED-panel, 1000 nits HDR.
Pris og lansering: 1200 euro, vår/sommer 2023

Asus ROG Swift OLED PG27AQDM.

LG Ultragear 27GR95QE-B

Spesifikasjoner: 27", 2560 x 1440, 240 Hz, OLED-panel, 200 nits (uten HDR)
Pris og lansering: 1100 euro, februar 2023

LG Ultragear 27GR95QE-B
LG Ultragear 27GR95QE-B

Acer Predator X27U

Spesifikasjoner: 27", 2560 x 1440, 240 Hz, OLED-panel, 1000 nits HDR
Pris og lansering: 1100 dollar, vår 2023

Acer Predator X27U.
Acer
ASUS ROG Swift Pro PG248QP

Lynraske 540 Hz-skjerm for konkurransespillere

For e-sport-utøvere, eller bare veldig gode hobbyspillere, er det to ting som virkelig gjelder for en spillskjerm: høy hastighet og lavest mulig forsinkelse.

De to skjermene fra Asus og Alienware under bør huke av i begge boksene for mange.

Asus ROG Swift Pro PG248QP

Spesifikasjoner: 24", 1920 x 1080, 540 Hz, E-TN-panel
Pris og lansering: ukjent pris, høst/vinter 2023

Asus ROG Swift Pro PG248QP til venstre.
Vegar Jansen, Tek.no

Om ikke noe helt spesielt skjer blir Asus ROG Swift Pro PG248QP verdens raskeste skjerm og en konkurransespillers våte drøm når den lanseres mot slutten av 2023.

Skjermen har bare et full HD-panel og måler ikke mer enn 24 tommer. Men panelet er virkelig lynraskt og kan nå vanvittige 540 Hz med overklokking fra de «standard» 500 hertzene den har ut av esken. Så raskt er dette at Asus har måtte redesigne hele systemet som leverer strøm til skjermen for å få det til.

Vi fikk se skjermen sammenlignet mot en med et 144 Hz-panel, og forskjellen på bevegelige objekter var svært tydelig. Vi har ingen problemer med å forstå at man kan bli mer presis med siktet, og følge motspillere lettere, med flere hundre ekstra hertz som hjelpemiddel.

Med et E-TN-panel («E» for e-sport) bli ikke skjermen noe førstevalg for den som krever høy fargenøyaktighet, og innsynsvinkel blir neppe noe å skryte av. Men den rå hastigheten, konkurranseoptimaliserte panelstørrelsen og tillegget av Nvidias Reflex Analyser som reduserer forsinkelser gjør den perfekt for FPS-titler som Counter Strike, Overwatch og andre.

Asus mener selv E-TN-panelet gir 60 prosent lavere forsinkelse enn tradisjonelle TN-paneler. OLED vil likevel fortsatt være den ubestridte kongen her, med i praksis null forsinkelse.

En fiffig detalj for denne skjermen, som vi gjerne skulle sett var mer utbredt, er at foten kan krympes slik at den tar mindre plass på pulten.

ASUS ROG Swift Pro PG248QP

Alienware AW2524H

Spesifikasjoner: 24", 1920 x 1080, 540 Hz, Fast IPS-panel, 400 nits HDR
Pris og lansering: ukjent

Denne nyheten fra Alienware er ikke fullt så rask som konkurranseskjermen fra Asus over, men har til gjengjeld et «Fast IPS»-panel som bør levere bedre farger og innsynsvinkel, samtidig som forsinkelsen er lavere enn hos mer tradisjonelle IPS-paneler.

Og panelet er slettes ingen sinke. Det kjører med en hastighet på 480 Hz ut av boksen, men du kan låse opp 500 Hz via en «overklokkingsfunksjon».

Oppløsningen er fremdeles «kun» full HD, og måler bare 24 tommer, men dette er også et ganske vanlig og oppsett for de som setter hastighet og presisjon høyere enn alt annet.

Skjermen lanseres i løpet av første kvartal i USA, men ingen dato er satt for Europa eller Norden. Vi kjenner ikke prisen.

Dell Alienware AW2524H
Dell Alienware AW2524H

Enorme buede skjermer

Samsung Odyssey Neo G9 (G95NC)

Spesifikasjoner: 57", 7680 x 2160, 240 Hz, Quantum Mini LED, 1000 nits HDR
Pris og lansering: ukjent, vår/sommer 2023

Samsungs siste skjerm ut i Odyssey-serien er intet annet enn en gigant, og kalles en «dobbel 4K»-skjerm – eller i praksis en halv 8K-skjerm – grunnet oppløsningen.

Fordelt på hele 57 tommer finner du vanvittige 7680 x 2160 piksler, som hver kan oppdateres 240 ganger i sekunder. Du vil trenge et monster av et grafikkort for å få en jevn bildeflyt her, og garantert også basere deg på å bruke AMD eller Nvidias oppskaleringsteknologier FSR eller DLSS.

Selv om få grafikkort vil klare å «maksimere» bildeflyten på denne skjermen på en stund, eller i de fleste spill, er det verdt å merke seg at den kommer med siste generasjon tilkoblingsport kalt DisplayPort 2.1. Den gir grafikkort som støtter den, som enn så lenge bare er AMDs RX 7000 XT/XTX, muligheten til å vise alle bildene det klarer. Om du ikke har et av disse toppkortene er skjermen i det minste svært fremtidsrettet. Mange andre skjermer støtter nemlig bare DisplayPort 2.0, som ikke kan vise like mange bilder i denne høye oppløsningen.

Skjermen er ellers av den ultrabrede typen, med 32:9-forhold, og har en svak bue som likevel oppleves som omsluttende gitt bredden.

Da vi kikket på skjermen under CES-messen la vi merke til svært høy lysstyrke med HDR aktivert. Denne kan utvilsomt tilskrives Quantum Mini LED-panelet, der også fargenøyaktighet og dynamikk virket svært godt ivaretatt. Dessuten koste vi oss med hvordan skjermen taklet racingspill, der innlevelsen nyter godt av at bildet gir sidesynet litt å jobbe med også.

Vi er glade for at Samsung har gitt skjermen en ny fot som ikke tar opp så mye plass som den gamle V-formede.

Prisen er ikke kjent ennå, men dette blir garantert en ekstremt dyr affære. Samsung forventer at Neo G9 kommer for salg i løpet av første halvår.

Samsung Odyssey Neo G9 G95NC 57" Buet Gaming Dual UHD 240 Hz

Samsung Odyssey OLED G9

Spesifikasjoner: 49", 5120 x 1440, 240 Hz, OLED
Pris og lansering: ukjent, sommer 2023

Ikke like vill, bare nesten, kan vi vel si om Samsungs andre buede CES-nyhet.

Og det denne 49-tommeren taper av fysisk overlegenhet vinner den igjen i form at et briljant OLED-panel som oppnår enda dypere sortnivåer og høyere kontrast for et mer intenst bilde enn storebroren.

OLED-teknologien sikrer også at gamere slipper å bekymre seg for inputlag, forsinkelse og ghosting mens de spiller. Selv om det må sies at lysstyrken ikke vil bli like overlegen som for Neo G9 over med Quantum Mini LED-panel.

Bygget inn i skjermen finner du blant annet apper for Netflix og YouTube, samt Nvidia GeForce Now og Xbox Cloud Gaming. Det gir tilgang til underholdning selv om PC-en din ikke er på.

Prisen er heller ikke klar for denne skjermen, men den skal angivelig dukke opp i butikk første halvår. Som nok i praksis betyr nærmere sommeren.

Les mer om de to gigantiske Samsung-skjermene i vår sniktitt.

Samsung Odyssey OLED G9 G95SC 49"

Acer Predator X45

Spesifikasjoner: 45", 3440 x 1440, 240 Hz, OLED, 1000 nits HDR
Pris og lansering: 1800 euro, vår/sommer 2023

Acer Predator X45.
Acer

En av Odyssey OLED G9 sine kraftigste konkurrenter blir Acers hakket mer «pultvennlige» Predator X45. Skjermen er litt mindre, men like rask og oppløsningen like høy. Begge baserer seg dessuten på OLED-teknologi for overlegent sortnivå, responstid og dynamikk.

Lite er kjent om hvor lyssterkt rivalens panel skal være, men Acer oppgir inntil 1000 nits HDR for sin X45.

Skjermen har en KVM-switch bygget inn, noe som gir deg mulighet til å koble to PC-er til den og styre disse med samme mus og tastatur.

Predator X45 blir svært dyr, og ettersom den starter på 1800 euro kan vi anta at den vil ligge i overkant av 20.000 kroner når den lanseres en gang før sommeren.

Acer Predator X45
Acer Predator X45
annonse