Til hovedinnhold

Snart får alle mobiler trådløs magnetlading

Ny trådløs lading basert på Apple-løsning.

Niklas Plikk, Tek.no

Trådløs lading har blitt vanlig på mange mobiltelefoner. Det betyr at de bare kan legges på en plate i bilen eller at du har en liten kloss som henges magnetisk på baksiden - i stedet for den tradisjonelle kabelen med USB- eller Lightning-kontakt på.

Nå skal verdens mest utbredte standard for trådløs lading oppdateres, og noe overraskende er det Apples MagSafe-lading fra iPhone som blir fundamentet for den nye løsningen - den har fått navnet Qi 2.

Dermed er det en Apple-standard som ser ut til å bli løsningen også for alle andre telefoner. Noe som er interessant med tanke på at EU har forsøkt å bannlyse Apples Lightning-kontakt til fordel for USB C i lang tid.

MagSafe er Apples «standard» for trådløs lading av telefoner. Den har vært delvis basert på Qi, men med Qi 2 skal den nye fellesstandarden baseres på Apples MagSafe.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Skal bruke mindre strøm og øke hastigheten

Som med MagSafe vil Qi 2 ha magneter som sørger for at laderen får perfekt plassering for å sende energien inn i mottakeren under mobilbaksiden, og dermed minske unødvendig energibruk og varmeutvikling.

I pressemeldingen fortelles det om at løsningen vil gi noe raskere lading for enkelte enheter, og også legge grunnlaget for enda raskere og trygg lading i fremtiden.

Her kan det nevnes at dagens MagSafe-lading fra Apple kun støtter hastigheter inntil 15 watt, som er relativt lavt sammenliknet med kabler og «tilpassede» løsninger for trådløs lading fra selskaper som OnePlus og Huawei.

Bakteppe av Apple-reguleringer

Det er uklart akkurat hvor mye av MagSafe som blir overført til Qi 2-standarden, og om høstens antatte nye knippe iPhone 15-modeller også vil følge den, med eller uten «MagSafe» som navn.

Men det som virker sikrere er at de fleste produsenter som i dag benytter Qi-standarden vil gå videre til Qi 2-standarden, og det innebærer at nesten alle andre telefoner med trådløs lading fra senhøsten av vil ha et element av Apples ladeteknologi i seg.

EU bannlyste nylig andre ladekontakter enn USB-C, etter å lenge ha irritert seg over Apples Lightning-kontakt.

Apple har også sagt at de ville føye seg etter EUs reguleringer, noe som mange - oss inkludert - tok for gitt at betød iPhoner med USB-C-kontakt. Men det har også vært stemmer som har antydet at Apple ønsker å kaste kontakten i sin helhet, for en fullstendig trådløs mobil.

Trådløs ladeforvirring

I dag er det nesten kun smartklokker som har varianter av trådløs lading uten å støtte Qi-standarden. Den har blitt så utbredt at når trådløs lading snakkes om for mobiler og øreplugger - er det som regel alltid innforstått at Qi er løsningen som ligger i bunn.

En årsak til det er at alt som kan krype og gå av dingsemakere er del av «konsortiumet» - her finner du både Apple, Samsung og OnePlus, for å nevne noen berømtheter.

Samtidig finnes det også trådløs lading med voldsomme hastigheter. Der dagens Qi makser på 15 watt, kan «lokalt tilpassede» varianter av løsningen gå helt opp rundt 100 watt - raskere enn mange kablede ladeløsninger. Men da er det som regel snakk om noen få telefoner med sine egne, spesialtilpassede ladere som gjerne og har vifter i seg for å kjøle ned virkningen av den høye effekten.

I bunnen er «alt» Qi

Både mobiler og ladere i slike sett er «Qi», men de er også mer enn det standarden krever. En Honor eller Xiaomi med 100 til 125 watt trådløs lading, vil lade fra en vanlig Qi-lader, men da bare med 10–15 watt, der de raskeste ligger. Og en 100-watts lader vil lade tregere enheter, men da bare med hastigheter som går innunder standarden.

Det er også slik at noen klokker og øreplugger lader med ting som likner veldig på Qi, og kan være avleggere av det rent teknisk, men som av ulike grunner ikke vil lade med vanlige Qi-ladere. De kan for eksempel kreve en form for kommunikasjon med laderen i tillegg til selve strømoverføringen.

Ellers er også dagens MagSafe-lading fra Apple basert på Qi, men krever Apples eget MagSafe-tilbehør for å lade med full hastighet på 15 watt.

annonse