Nyhet

Nå er Ikeas smarte rullegardiner like rundt hjørnet

ÄLMHULT (TEK) Sist vi hørte om Ikeas smarte rullegardiner, var på designmessen i Milano i april. Den gang var beskjeden at de ville komme i butikk samtidig med høyttalerne fra Sonos/Ikea-samarbeidet 1. august – etter at de opprinnelig var planlagt lansert i februar.

På Ikeas Democratic Design Days torsdag fikk vi imidlertid vite at rullegardinene Fyrtur og Kadrilj vil være i varehusene allerede i juli.

Fyrtur er den lystette varianten, Kadrilj er ikke lystett.

Fra rundt 1000 kroner

Gardinene vil være 195 centimeter lange og 60, 80, 100, 120 og 140 centimeter brede. Prisene blir fra 899 til 1299 kroner for Kadrilj, fra 999 til 1499 kroner for Fyrtur. Med det legger Ikea seg betraktelig lavere enn de smarte og/eller motoriserte rullegardinene som finnes på markedet i dag.

Konkurrerende LuxaFlex oppgir for eksempel en pris på 1785 kroner kun for motoren til sine rullegardiner, og så koster gardinen rundt 1000 kroner ekstra for en duk på 100x180 cm. Batteripakke, fjernkontroll og hub for appstyring kommer også i tillegg.

– Hvorfor har det tatt så lang tid?

Rebecca Töreman er utviklingssjef for Ikea Home Smart.

– Akkurat disse rullegardinene er jo en innovasjon på den måten at de ikke har noen form for ledning. De er helt trådløse og går på batteri, og det krevde ganske mye jobb å få til. I tillegg har vi jobbet både med kjøpsprosessen, oppsettet og ikke minst brukervennligheten. Fjernkontrollen kommer for eksempel forhåndsparet, så du trenger egentlig ikke gjøre noen ting for å få det til å fungere, sier Ikeas utviklingssjef for Home Smart, Rebecca Töreman, til Tek.no.

Hun sier batterilevetiden vil avhenge av hvor ofte du bruker motoren, men om du drar dem opp om morgenen og ned om kvelden hver dag, vil de vare i omtrent seks måneder. Batteriene er også oppladbare, og gardinene kan styres med både Amazon Alexa, Apples Siri og Google Assistant.

Kan være helautomatiske

Vi fikk dessuten demonstrert hvordan rullegardinene vil fungere sammen med både de kommende Symfonisk-høyttalerne og Trådfri-serien gjennom Ikeas app.

Du vil for eksempel kunne sette opp en rutine hvor rullegardinene sakte dras opp om morgenen, samtidig som lampene gradvis skrur seg på. Når det er tid for å stå opp, kan du velge at høyttalerne skal starte å spille musikk.

– Appen har fått en del kritikk for å være ustabil. Hva er status nå?

– Vi slipper oppdateringer til appene jevnlig. Vi oppdaterte gatewayen for et par uker siden, som skal ha gjort ting mye bedre. Vi har gjort forbedringer med Apples HomeKit, som folk opplevde visse forstyrrelser med før. Det blir bedre og bedre, men det spiller en kjempestor rolle hvordan det ser ut hjemme hos folk. Enkelte har tykke vegger og noen rutere er vanskeligere enn andre. Det er vanskelig å teste, men vi ser hele tiden på hvordan vi kan gjøre det bedre. Kvalitet og sikkerhet er våre høyeste prioriteringer, sier Töreman.

Reise og opphold i forbindelse med turen til Älmholt er betalt av Tek.no.

annonse