Til hovedinnhold

Samsungs brettbare mobil kommer først til Norge

I år er det ventet minst to såkalte brettbare mobiler på markedet: Huawei Mate X og Samsung Galaxy Fold. Huaweis variant skal komme en gang i løpet av året, men Samsung Galaxy Fold er bare noen uker unna lansering. Nå avslører Samsung at Norge er blant de første landene hvor den unike mobilen skal selges.

Kanskje er det fordi det koreanske teknologiselskapet vet at nordmenn er glade i å kjøpe dyre toppmodeller. Galaxy Fold vil nemlig koste 21 000 kroner – omtrent det dobbelte av deres nåværende toppmodell Galaxy S10+.

Unik formfaktor

Samsung Galaxy Fold består av en 7,3 tommer stor skjerm som brettes sammen på midten. Det er langt større enn vanlige mobilskjermer i dag, spesielt siden formatet er relativt kvadratisk. Bretter du den sammen vil den store skjermen skjules, og du vil bli sittende igjen med en mindre, utvendig skjerm på 4,6 tommer.

Galaxy Fold får en skjerm i front, og på baksiden skimtes to av telefonens totalt seks kameraer.

Blir det for lite, er det bare å åpne opp mobilen igjen som en bok for å innholdet på en vesentlig større overflate.

Apper kan hoppe mellom skjermene

Telefonen kjører Samsungs menyer oppå Android 9, og det er gjort en del tilpasninger for å sørge for at systemet virker. Blant annet vil telefonen fortsette å kjøre appen som lå på hovedskjermen hvis du bretter den ut, og på den store skjermen kan du i tillegg kjøre inntil tre samtidige apper.

Den store skjermen har et nokså uvanlig forhold på 4,2:3. Samsung oppgir bare at den har oppløsningen QXGA+, som betyr at det er en grunnoppløsning på 2048 x 1536 piksler, som de har strukket litt den ene eller andre veien.

Kommer i begrenset opplag

Salget av Galaxy Fold starter den 3. mai, men Samsung skal åpne opp for reservering den 26. april. I pressemeldingen skriver selskapet at det vil komme et «eksklusivt første opplag» til Norge, noe som vi tolker dit hen at det ikke blir særlig mange enheter å spore opp den første tiden.

Det inntrykket forsterkes også av at Samsung bare vil selge mobilen via sine egne nettbutikker og via Telia, og at brukere kan definere selv hva slags farger de vil ha på ramme og hengsler. Selve mobilen vil i første omgang bare være tilgjengelig i «Space Silver» og «Cosmos Black».

Den skyhøye prisen på 21 000 kroner for ordens skyld også inkludere de nye trådløse øreproppene fra Samsung som vi ga 7,5/10 til her på Tek.no, et beskyttelsesdeksel i kevlar og ett års forsikring gjennom Samsung Care+. De to sistnevnte kommer nok godt med, med tanke på den store skjermen som bare skriker etter å mistes i bakken.

Med tanke på at det koster tusenvis av kroner å bytte skjermen på «vanlige» mobiler, tenk hva skjermbytteprisen blir på en brettemobil.

Tek.no i London: Her er Samsungs brettbare mobiltelefon

annonse