Nyhet

Symantec: – Antivirus er dødt

Selskapet bak Norton Antivirus mener konseptet er utdatert.

De fleste som eier en PC som er tilkoblet Internett foretrekker å ha en eller form for antivirusprogramvare installert for å beskytte maskinen mot trusler utenfra. Slike programmer har likevel begrenset effekt, og stadig rapporteres det om nye angrep, ofte via ondsinnet programvare.

Symantec, en av de største aktørene innen antivirusprogrammer og mest kjent for sine Norton-produkter, har nå gått så langt som til å uttrykke en sterkt svekket tillit til at slik programvare i det hele tatt har en fremtid. Det kom frem i et intervju med Wall Street Journal nylig.

– Antivirus er dødt. Vi ser ikke på det som et inntektgivende produkt lenger, slo vise-sikkerhetssjef hos Symantec, Brian Dye, fast i intervjuet.

Antivirus er på vei ut, mener Symantec-visesjefen.Foto: Symantec

Forhindrer under halvparten av angrepene

Det Dye sikter til er at antivirusprogrammer på mange måter er utdatert, og ifølge hans egne beregninger er slike programmer kun i stand til å forhindre rundt 45 prosent av det samlede antallet nettangrep. Dette kommer av at hackerne tar i bruk stadig mer sofistikerte metoder.

Til tross for at antivirusprogrammer for individuelle brukere fremdeles står for rundt 40 prosent av Symantecs inntjening, mener Dye dermed at det er på tide for selskapet hans å skifte fokus.

Mer spesifikt går dette ut på å kaste seg på den voksende trenden innen datasikkerhet som innebærer å utvikle teknologi for å oppdage hacking som allerede har funnet sted og minimere skadeomfanget. Dette i stedet for å forsøke å hindre innbruddene i utgangspunktet, noe som ofte er svært vanskelig.

Utvikler mer avansert teknologi

Dette skal være løsninger som kunder i økende grad etterspør, og som mange andre sikkerhetsselskaper allerede har begynt å satse på med stor suksess. Symantec vil bli med på bølgen ved å blant annet selge etterretningstjenester til klienter for å sette dem i stand til å finne ut både hvordan og hvorfor et eventuelt innbrudd har funnet sted.

Symantec skal også være i gang med å utvikle teknologi for å oppdage avansert, ondsinnet programvare som befinner seg på nettverk, en teknologi som flere av selskapets konkurrenter også skal være godt i gang med.

Dye forsikrer imidlertid at de ikke har noen planer om å forlate Norton-produktet sitt, men at det er viktig å tilpasse seg den skiftende etterspørselen blant kunder for å bedre inntjeningen, som for selskapet har gått nedover den siste tiden.

Sikkerhetshull er en annen kilde til bekymring:
Nylig ble det oppdaget en alvorlig sårbarhet i Internet Explorer »

Les også
Hackere med massivt nettangrep mot energiselskaper
Les også
Antivirus blokkerer piratnettsider
Les også
Windows XP får viktig sikkerhetsoppdatering
annonse