Nyhet

Microsoft viser frem sin nye «Chromium»-nettleser

Inkluderer egen «Internet Explorer»-modus.

Microsoft varslet i desember i fjor at de ville bygge opp sin Edge-nettleser på nytt, denne gang basert på Googles Chromium-kode, som er åpen kildekode.

I april kom den første testversjonen, og i forbindelse med utviklerkonferansen Build viser Microsoft nå frem flere funksjoner i den nye nettleseren.

Blant dem: En splitter ny Internet Explorer-modus.

Bygget for bedrifter

Internet Explorer-modusen er hovedsaklig bygget for at bedrifter skal slippe å forholde seg til flere nettlesere for å beholde kompatibilitet med systemer de måtte bruke som krever Internet Explorer.

Modusen bringer full Internet Explorer 11-kompatibilitet til nye Edge, og bedriftens administrator kan liste opp nettsider som krever opptegning i Internet Explorer, slik at brukerne ikke skal trenge å angi dette manuelt.

En liten logo i adressefanen er det eneste som forteller at innholdet tegnes opp som i Internet Explorer.

Ny Internet Explorer-modus gjør at Microsoft håper å vinne over bedrifter som i dag bruker en gammel Internet Explorer-versjon ved siden av Chrome eller en annen moderne nettleser.

Avansert notatfunksjon

Nytt er også det Microsoft kaller «Collections» - i praksis en fane hvor du kan dra over innhold som tekst og bilder fra internett, og så kan du velge å eksportere til Word eller andre Office-programmet, sende som epost eller liknende.

Microsoft hevder funksjonen skal være smart nok til å organisere innholdet på en logisk måte når du eksporterer, slik at du for eksempel kan dra inn alle alternativene til et produkt du vurderer å kjøpe, og så får du en liste i Excel rangert etter pris.

Kildehenvisninger blir også med når du henter innhold fra ulike steder på nettet, så du slipper å lure på hvor det var du fant den smarte tekstsnutten.

Lar deg blokkere sporing

Sist er nye verktøy for personvern, som i hovedsak er utformet for å gi deg oversikt over hvor mye data ulike nettsteder samler om deg. En egen meny lar deg sette personverninnstillinger for ulike nettsider, med automatiske innstillinger som er laget for å beskytte deg mot uønsket sporing.

«Streng«-modusen vil for eksempel blokkere alle cookies som brukes til å spore deg på nettet, slik at du vil se minimalt av annonser som «forfølger» deg rundt på internett, for eksempel. Innstillingen kommer imidlertid med en advarsel om at den kan ødelegge noen nettsteder, og Microsoft påpeker også at personverndashbordet fortsatt er på et tidlig stadium og at de gjerne vil ha feedback fra brukerne.

På Insider-nettstedet for Microsoft Edge lister Microsoft også opp noen av tingene de jobber med til nettleseren, som en nattmodus, mykere scrolling og en egen lesevisning av artikler.

Det nye dashbordet for personvern lar deg enkelt bestemme hvor mye info ulike nettsider skal få lagre om deg.

Tilgjengelig for test

Det er foreløpig ukjent når disse funksjonene vil dukke opp i nye Edge, og også når Chromium-baserte Edge vil være klar for endelig lansering.

Om du er nysgjerrig kan du laste ned de såkalte Dev- og Canary-utgavene, som oppdateres henholdsvis ukentlig og daglig.

De er foreløpig kun tilgjengelig for Windows 10, men nye Edge skal lanseres både til Windows, Mac OS, Android og iOS.

Les også
Opera GX er en nettleser lagd spesielt for spillere
annonse